31 Mart 2010 Çarşamba

Acılı Ezme


Şu aralar mutfağa zorunlu olmadıkça girmiyorum. Genellikle zeytinyağlı, hafif yemekler ve salatalar yapıyorum. Pasta, tatlı, börek vs. ise kesinlikle yapmıyorum, ev halkına meyve yediyorum tatlı niyetine. Yemek alışkanlıklarını değiştirmek, zararlı olanlardan kurtulup sağlıklı olanları yerleştirebilmek için çalışıyorum. Bu durumdan sayfamın güncellenmesi de nasibini alıyor. Şimdilik arşivdekilerle idare ediyorum ama bu durumda hafif tarifler arşivini de zenginleştirmek lazım.

Acılı ezme bizim hemen hemen her soframızda bulunur, akşam yemeği, kahvaltı, çay saati fark etmez her yere yakışır. Bazen meze olur bazen de çayın yanına atıştırmalık.
  • Duruma ve yerine göre ezmenin kıvamıyla biraz oynuyorum. Ekmeğin üzerine sürülecekse daha cıvık, meze olacaksa daha kıvamlı olmasını tercih ediyorum. Kıvamı yumuşatmak için domates salçası ve zeytin yağını az az ekleyerek karıştırıyorum.
  • Biber salçası kullandığım için acılı ezmeye ayrıca Pul biber eklemiyorum ama daha çok acı sevenler ilave edebilir.
  • Ağzı sıkı kapanan bir kavanozda buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.


Acılı Ezme

3 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı ince çekilmiş ekmek içi
1-2 diş ezilmiş sarımsak
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon, karabiber
  • Domates, biber salçası ve ekmek içi bir kase içinde karıştırılır. Zeytinyağı ilave edilir. Ezmenin kıvamı gerekirse salça ve zeytinyağı ilavesiyle ayarlanır.
  • Dövülmüş sarımsak, ceviz ve baharatlar eklenir, iyice karıştırılır.
  • İstenirse tabakta servis yapılır ya da küçük ekmeklerin üzerine sürülür.

Acılı ezmenin bulunduğu sofralar:

4 yorum:

Adsız dedi ki...

evet çok seviyorum bende acılı ezmeyi.ellerine sağlık....

kalpkurabiye dedi ki...

Kalpkurabiye Olarak YE# 54 ŞIMARTAN MEYVELİ TATLAR ETKİNLİĞİ ' ne ev sahibeliğini yapıyorum ve
1-30 NİSAN 2010 Tarihleri arasında katılımlarınızı heyecanla bekliyorumm..


Kıpır kıpır, sımsıcak, aşk dolu, mis kokulu bu güzell bahar günlerinde tümm can dostlarımı etkinliğimi şenlendirmek üzere davet ediyorum..


Blogu olan arkadaşlar, blogunuzun ismini, tarifinizin adını ve linkini,
Blogunuz yoksa isminizi ,tarifinizin adını, fotosunu ve yaşadığınız şehiri dnz.gns.37@hotmail.com adresine mail atabilirsiniz..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ohhh sabah kahvaltı sırasında ya da karnın aıktığında hemen hoş bir atıştırmalık hazır. Ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

manolya dedi ki...

merhaba ben tesadüfen sayfaniza ulastim. Ama sizde acili ezmenin tarifini görünce cok sevindim. hemen deniyecegim.
Ellerinize saglikk!!