Sevgili Lama'nın evsahipliğini yaptığı "Annemin Yemekleri" etkinliğine hangi tarifle katılacağıma karar vermek zor olmadı. Herkesin bildiği ama sarılışı memleketime özgü olan ve anneminde çok güzel yaptığı etli yaprak sarması.
ANNE KEDİ'de anneme ait bir çok tarif var, bu blog annemin tarifleri sayesinde güzelleşiyor. Umarım zamanla annem kadar güzel ve lezzetli yemekler yaparım. Bu güzel dolma tarifini de önceden eklemiştim, şimdi Lama'nın sayesinde hatırlatmış oluyorum.
Aynı şekilde ekliyorum ama bir ilave ile. Şimdi taze yaprak zamanı, salamura yerine taze yaprak kullanarak sarılırsa çok güzel olur.
"Annemin yaprak sarması çok lezzetli oluyor, ben onun kadar güzel yapamıyorum. Bir de armut şeklinde, yaprağın sapları koparılmadan sarılır ki herkes bilmez, Ankara'ya özgüdür. Annemin babaannesi yaparmış, annem ondan öğrenmiş. Babam da çok sever, onun da anneannesi çok güzel yaparmış. Şimdi de oğlum çok seviyor, anneannesinden sık sık istiyor. "
Malzemeler
Salamura asma yaprağı
400 g yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
3 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
Taze maydanoz, dereotu, nane (isteğe bağlı)
Tuz, karabiber, pulbiber, nane
1 kahve fincanı sıvıyağ
Ayrıca tencerenin içine sıralanacak kadar kaburga kemikleri
Dolma içi kıyma, incecik, küp küp doğranmış soğan, kıyılmış yeşillikler, pirinç, salça, sıvıyağ ve istenen baharatlarla ve kıvamının yumuşak olmasını sağlayacak kadar su ilavesiyle hazırlanır. Yaprağın sapı koparılmadan bir köşesine iç malzeme konur. Armut şekli verilerek sarılır. Tencerenin içine kaburga kemikleri yerleştirilir, üzerine dolmalar sıralanır. 1 su bardağı kadar su ilave edilir, ocakta çok harlı olmayan ateşte dolmanın sulanması beklenir. Yeterli sulanırsa dolmaların üzerine bir tabak kapatılarak (dağılmamaları için) pişirilir. Su az ise sıcak su ilave edilebilir.
Afiyet olsun.
20 yorum:
hmm nefis görünüyor.
Annecigimde bana böyle sarmalar yapar.
Ellerine saglik....
Sevgilerimle........
selam..sarma nefis olmuş..hele sarılış şekline bayıldım...elinize saglık...sevgiler.
Canımmmm,
Hiç böyle sarılmışını görmemiştim, ama bundan sonra ki sarma böyle yaptırılacak:)) Çoook hoşuma gitti görüntüsü, anneciğinin de senin de ellerine sağlık şekerim..
Sımsıcak sevgiler, öpüyorum.....
Ne kadar degisik ve güzel bir sarilis sekli var sarmalarin. Ilk defa gördüm ben bilmiyordum dogrusu böylesini, cok güzel. Ellerine saglik, sevgiler.
bu şekilde ilk defa görüyorum....
nefis görünüyor.....çok severim....taze yaprak gerçekten daha lezzetli oluyor.....
Pinar'cigim merhaba,
Canim sarmalar harika olmus,o nasil guzel ve degisik sarma sekli bayildim vallahi,harikasin hem marifetli hem yaratici.
Iyi pazarlar gulum,opuyorum.
kelebeklisaniyeler.blogcu.com
NE ORİJİNAL BİR SARMA,BAYILDIM ANNENİN VE SENİN ELLERİNE SAĞLIK...SEVGİLER
Merhaba Pınar,
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 24
http://porselendemlik.blogcu.com , http://birdemliksohbet.blogspot.com ve
http://selmahlc.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.
• Akşam üstü sohbetine gelen dostlara
• Hanımlarla yapılan günlere
• Beş çayına gelen misafirlere
• Herbiri birbirinden lezzetli tarifler..
26 Mayıs 2008 (pazartesi) -- 8 Haziran 2008 (pazar)
tarihleri arasında Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 24 bende yani http://www.keyiflimutfagim.com/ da düzenlenecektir..
Tüm arkadaşlarımın katılımlarını bekliyorum.
AYRICA :
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKIYOR..
Yayına Hazırlayanlar
http://nasibim.blogcu.com
http://birdemliksohbet.blogspot.com
Sorumlu Müdür
http://selmahlc.blogcu.com
Grafik Tasarım Düzenleme
Yagmur İpar
Sizde sunumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderebilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken tek şey
• adınızı
• sitenizin adresini
• dergide yer almasını istediğiniz tarifin adını
• tarifin link adresini göndermeniz yeterli olacaktır:)
Örnek
isim: SEVİL SAHİN
site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com
Tarif : SALATA YARIŞMASI
Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/2008/05/ite-salata-yarimamizin-birincisi.html
Ayrıca bu dergi için sponsor olmak istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine başvurabilirsiniz.
canım çok değişik bir sarma şekli...sarış şekli olsaydı belki denemeye cesaret edebilirdim::)))
ellerinize sağlık
annene hürmetler...
sevgilerimle,
ilkau
Ben herkesin bildiği yöntemle bile saramıyorum ki :))
Ama süper bu şekilde sarma ilk kez gördüm,ellerine sağlık..
Sevgiler.
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor değişik bir sarım tekniği.
İlk defa böyle sarılış şekli görüyorum. bir kere daha yaptığında sarılışının fotosunu da çekersen çok memnun kalırım.
Merhaba,
Yaprak sarmasını çok severiz bende sık yaparım ama böylesini görmemiştim.Yani sapları üzerinde olanını.Görüntüsü ilginç.Tadıda eminim nefistir.Of Of olsada yesek.Ellerinize sağlık.
http://gayretlininmutfagi.blogspot.com/
Merhaba,
Eline sağlık, çok değişik bir sarım şekli, çok beğendim. Ben yaptığım sarmalar klasik şekilde sarıyorum, ama nedense içleri kuru oluyor, ben bile pek beğenmiyorum. Kıymaya kattıklarına baktım benimki ile aynı, başka bir püf noktası var mı, cevap verirsen sevinirim, kolay gelsin...
Berna Hanım merhaba. Ben dolmalarımda yağlı kıyma kullanıyorum, içine de sıvıyağ tercihan zeytinyağını mutlaka eklerim. Bir de dolma içini biraz su ilave edip iyice karıştırıyorum, kıvamı oldukça yumuşak olmalı. Hem malzemeler topaklanmıyor hem de pişince kuru olmuyor. İsterseniz bu aralar salça yerine domates de kullanabilirsiniz. Umarım yardımcı olabilirim.
Sevgilerimle...
Merhabalar, yemek nefis görünüyor. Üstelik eşimin en sevdiği yemektir lakin nasıl bu şekilde sardınız? Fotoğraflnamış şekli var mı acaba sarma aşamalarının? Eklenmiş olursa çok çok makbule geçer.
Teşekkürler.
Yaprak sarmasını çok sık yaparım ama her zaman bu şekilde sarmam ancak 4-5 tane Yiğit için yaparım. Mutlaka annemle beraber sardığımızda fotoğraflarını çekip ekleyeceğim. İlgilenen herkese teşekkürler.
Bayıldım bu tarzda armut modeli sarma hiç görmemiştim,ellerinize sağlık....Annenizde çok maharetli,sevgiler....
çok hoş olmuş sarma şekli, misafirlere elle hüplettirir bu method valla... çok hoşuma gitti. artık armut mu muska mı bilemedim de hakikaten orijinal! ellerinize sağlık...
İç harcın içine yarım su bardağı veya 1 su bardağı su ilave edin.
Veya çok sıkı sarmayın.
Yorum Gönder