19 Kasım 2012 Pazartesi

Pırasa Dolması



Kış aylarının en büyük sıkıntısı ne yemek yapacağına karar vermek çünkü bir süre sonra hep aynı yemekleri tekrarlamaya başladığımı fark ediyorum. Etli / kıymalı sebze yemekleri ya da hep aynı tarz zeytinyağlılar. Bu kısır döngüden kurtulmak için farklı tarifler deniyorum. Bazen çeşitli sebze çorbaları oluyor, bazen kök sebze türlüsü gibi çeşitlemeler, bazen bakliyat ilaveleri bazen de yöresel tarifler. Pırasadan ise zeytinyağlı ve etli yemeğinin dışında çorbasını ve dolmasını yapıyorum sıklıkla.

Pırasa Dolmasını Fikri Mühim'in TAT Domates ürünleri etkinliği için hazırlamıştım. TAT Domates Suyu yerine sulandırılmış salça veya kışlık domates rendesi de kullanabilirsiniz.

Pırasa Dolması

5-6 sap kalın pırasa
200 gram orta yağlı kıyma
1,5 çay bardağı bulgur
1 küçük soğan
2 çay bardağı TAT Domates Suyu
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
2 yemek kaşığı kıyılmış pırasanın yeşil yaprakları
1 çay kaşığı tuz, karabiber
3 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzerine:
Yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kırmızı biber


  • Pırasaları 6-7 cm uzunluğunda doğrayıp, yıkayın.
  • Derin bir tencerede kaynatılmış suya pırasaları atıp 5 dakika pişirin. Pırasaları soğuk su içine alıp 5 dakika bekletin. Pırasaların ortalarından ittirerek çıkarabildiğiniz kadarının kat kat çıkmasını sağlayın.
  • Dolmayı pişireceğiniz tencerenin dibine zeytinyağını gezdirin. Kalan pırasanın iç kısımlarını halka halka doğrayıp tencerenin dibine yayın.
  • Dolmanın iç harcı için kıyma, bulgur, yemeklik doğranmış kuru soğan, maydanoz, dereotu, pırasanın yeşil kısımları, tuz ve karabiberi karıştırın. TAT domates suyunu ekleyerek iç harcın yumuşak bir kıvam almasını sağlayın. Dolmanın iç harcı katı olmamalı, gerekirse daha fazla domates suyu ekleyebilirsiniz.
  • Pırasaları kıymalı harç ile doldurun ancak bulgurun şişeceğini dikkate alarak uç kısımlardan boşluk bırakın.
  • Tenceredeki doğranmış pırasaların üzerine dolmaları dizip üzerini örtecek kadar su ilave edin, üzerini bir tabak ile kapatın. Dolmaları önce yüksek ateşte kaynatın sonra kısık ateşte pırasalar yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat pişirin.
  • Yoğurt ve zeytinyağında kızdırılmış nane ve pul biber ile servis yapın.
Afiyet olsun.

3 yorum:

alev dedi ki...

Çok güzel görünüyor, eline sağlık. Pırasayı çok severim, ilk fırsatta deneyeceğim. Gerçekten çok zevkli ve başarılı bir blog, yeni yayınları merakla bekliyorum.

Oglak Kizlari dedi ki...

Hiç senin kadar kolay tarif verenini görmemiştim.
Billahi deneyeceğim.
Ellerine sağlık.

Cesaretli anne Çiğdem

www.hayalsepeti.blogspot.com dedi ki...

Gerçekten güzel görünüyor.. Ellerine sağlık..