27 Şubat 2012 Pazartesi

Çavdar Ekmeği


Değişik unlarla ekmek pişirmeyi seviyorum ancak her zaman istediğim kalitede ve saflıkta un bulamıyorum. Çavdar ununda da aynı sıkıntıyı yaşadım ve sonunda pes ettim. Markette satılan 1 paket çavdar unundan alıp (hazır ekmek karışımı değil ! ) ekmeğimi pişirdim. Bu sefer hamur yoğurmayı ekmek makinam yaptı, pişirmeyi fırınım.

** Ekmeği pişirirken fırının içine 1 kase su koyun, ekmeğinizin kabuğu daha yumuşak olur.

Çavdar Ekmeği
500 g çavdar unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
2 tatlı kaşığı instant maya

* Ölçüler Sinbo ekmek makinesinin bardak ve kaşık ölçüleridir. (1 bardak = 1 cup = 230 ml, 1 tatlı kaşığı = 1 teaspoon = 5 ml, 1 yemek kaşığı = 1 tablespoon = 15 ml)
  • Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp makinenin kendi bardak ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak su, tuz ve yağı koyun.
  • Sıvı karışımın üzerine unu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Unun orta kısmına küçük bir çukur açıp içine mayayı koyun. Makinayı hamur programını seçerek çalıştırın.
  • 1,5 saatlik mayalanmanın sonunda hamuru unlanmış tezgaha alarak yoğurun.
  • Hamuru ekmeği pişireceğiniz kaba alıp 10 dakika daha mayalanması için bekleyin, 180 dereceye ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
Afiyet olsun.

3 yorum:

Oglak Kizlari dedi ki...

Lezzetli ve rengine bayıldım.
Eline sağlık.

Elde ekmek yapmayı seven anne Çiğdem

nilay dedi ki...

Ben de senin gibi yapıyorum
Ekmek nefisss görünüyor
Ellerine sağlık
Sevgiler

Seda Yazıcı dedi ki...

bende evde yapılan ekmekten vazgeçemiyorum ellerine sağlık :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails