20 Aralık 2011 Salı

Damat Paçası


Damat paçası, İzmir günlerimi, çocukluğumu hatırlatan bir yemek. Annem pek fazla pişirmezdi ama komşularımız, tanıdıklarımız pişirince severek yerdim.
Uzun zamandır denemek istiyordum, sonunda birkaç hafta önce yine aklıma düşünce artık denemeliyim dedim. Sonuç gerçekten lezzetli oldu, özellikle Yiğit çok beğendi, sık sık yapmamı istedi.
Damat paçası aslında Rumeli kökenli bir yemek, yapılışı arasında bölgelere göre ufak tefek farklar olsa da hepsi benzer yemekler.


* Kullandığım borcam 28 x 28 cm
* Bazı bölgelerde tam börek kıvamında 6 yufka ile (3 altta, 3 üste olacak şekilde) yapılıyor.
* Elma sirkesi isteğe bağlı ancak çok güzel lezzet veriyor.

3 adet yufka
3-4 adet tavuk but
1 adet büyük kurusoğan
3-4 adet tane karabiber
5-6 su bardağı su
1 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı un
3 diş sarımsak
1 yumurta
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı tereyağ
1-2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için 2 yemek kaşığı tereyağ, kırmızı biber

  • Tavukları 5-6 bardak suda soyulmuş, bütün kuru soğan ve tane kara biberlerle birlikte haşlayın. Suyunu bir süzgeçten süzün, 3 su bardağını ayırın. Tavukları ufak parçalara halinde didin.
  • Yufkaları elinizde irili ufaklı parçalara bölerek, hafifçe tereyağ ile yağlanan büyük boy kare borcama  yerleştirin.
  • Yufkaları 170 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin, fırından çıkarın.
  • Fırından çıkardığınız sıcak yufkaların üzerine, ılınmış tavuk suyundan 2 su bardağı kadarını yufkaların her tarafına eşit olacak şekilde dökün ve 170 derecelik fırında 5 dakika daha tutun ve çıkarın.
  • Diğer tarafta bir tencereye, 3 yemek kaşığı unu, 1 su bardağı yoğurdu, tuz, dövülmüş sarımsakları, 1 yumurtayı ve 3/4 su bardağı tavuk suyunu ekleyerek, çırpma teli ile iyice karıştırın. Orta dereceli ocakta sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı akışkan bir muhallebi kıvamında olacak, daha yoğun olursa tavuk suyu ilave edilebilir. En son elma sirkesini ilave edip karıştırın.
  • Küçük küçük parçalanmış tavuk etlerini bir tavaya alıp, bir yemek kaşığı tereyağında tuz ve karabiber ilavesi ile 1-2 dakika çevirin.
  • Yufkaların üzerine sotelenmiş tavuk etini serpiştirin ve üzerine hazırladığınız sosu yayın.
  •  10 dakika daha fırında pişirin.
  • Servis yaparken, dilimlenmiş damat paçasının üzerine tereyağında kızdırılmış kırmızı biberi gezdirin.
Afiyet olsun.

7 yorum:

Aycan dedi ki...

Çok merak ettiğim bir yemek, mutlaka yapacağım.Ellerinize sağılık.

Bu arada hediye etkinliğim var bloğuma beklerim.


sevgiler;

nilay dedi ki...

Ben de bir blogda daha gördüm Pınarım. Denemek istiyorum mutlaka.
Senin tarifini not ettim
Sevgiler

LEYLA'nın KAHVE DÜKKANI dedi ki...

bir an ben bunu tatlı sandım görünüşünden :) pek güzel bir yemekmiş ilkkez görüyorum. ellerine sağlık.

Kahve Dükkanı

Fatma dedi ki...

çok güzel bana görede değişik bir tarif..ellerine sağlık canım tarifim yazıldı denemeliyim
sevgiler:)

LEZZETİN ASLI dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok leziz bir yemektir. Ablam çok sık yapar ve çocuklar bayılıyorlar bu yemeğe. Ayrıca çok da besleyici. İyi ki hatırlattınız bana da uzun süredir yememiştik. Kolay gelsin:)

Oglak Kizlari dedi ki...

Anne Kedi,

Şöyle biryer var biliyormusun??

www.tsdpatchwork.org.

Ilgilenirsin gibime geliyor.

Sevgiler
Patchwork yapamayan anne Çiğdem

PINAR dedi ki...

Aycan Hanım teşekkür ederim.

Nilaycım mutlaka denemelisin, şimdiden ellerine sağlık.

Leyla Hanım, Fatma Hanım, Lezzetin Aslı teşekkürler.

Çiğdemcim teşekkür ederim, ilgilenirim elbette.

Sevgilerimle

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails