8 Aralık 2011 Perşembe

2011'in Aşuresi


Sesim soluğum çıkmıyor diye tembel tembel oturuyorum zannetmeyin, aksine bu aralar çok çalışkanım. Akşam evde daha çok Yiğit ile ilgilendiğim için ANNE KEDİ'm ile ilgilenemiyorum. Tarifler, fotoğraflar birikmeye devam ediyor.
Bu sene Muharrem ayı benim için daha da anlamlı oldu çünkü ilk kez kendi başıma, evimde aşure pişirdim. Geçen sene daha aşure pişirmeme uzuuuun zaman var demiştim ama yanılmışım, kısmet bu seneyeymiş. Elbette annemin tarifini kullandım, ufak tefek değişiklerle ama 3-5 kez telefon ederek tabii ki.
* Aşurenin içindeki meyvelerin tadı daha baskın olsun istedim, bu nedenle 2,5 su bardağı toz şeker yeterli geldi ama daha tatlı isteyenler şeker miktarını arttırabilirler.

250 g aşurelik buğday
100 g pirinç
2,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohut
1 su bardağı haşlanmış ve kabukları soyulmuş kuru fasulye
100 g sultani kuru üzüm
100 g kuru kayısı
100 g kuru incir
1 portakal kabuğu
1 elma
15 su bardağı su
  • Aşurelik buğday ve pirinç tencereye alınır, üzerini örtecek kadar su konur, bir taşım kaynatılır. Ocağın altı kapatılır, ertesi güne kadar suyun içinde bekletilir.
  • Nohut ve kuru fasulye bir taşım kaynatılır, tencerenin kapağı kapatılarak ertesi güne kadar bekletilir.
  • Ertesi gün buğday ve pirincin içinde beklediği su dökülür. Üzerine 15 su bardağı su konur, yumuşayana kadar pişirilir.
  • Nohut ve kuru fasulye haşlanır, kabukları soyulur.
  • Pişen malzemenin içine süt ve şeker ilave edilir, özlü bir kıvama gelene kadar kaynatılır.
  • Kuru üzüm, kayısı ve incirin üzerini geçecek kadar su koyup yumuşayana kadar pişirilir.
  • Elmanın kabuğu soyulur, küp küp doğranır, haşlanır.
  • Portakal kabuğu 2 kez suyu değiştirilerek haşlanır.
  • Haşlanan kuru kayısı, incir, portakal kabuğu doğranır.
  • Haşlanmış nohut, kuru fasulye, üzüm, kayısı, kuru incir, portakal kabuğu rendesi ilave edilir, 15 dakika daha kaynatılır.
  • Pişen aşure kaselere dağıtılır, soğuması beklenir.
  • Soğuyan aşurenin üzeri ceviz, fındık, kavrulmuş susam, tarçın, kavrulmuş badem ve fıstık, kuş üzümü, nar tanesi ve kayısı ile süslenir.
Afiyet olsun.

3 yorum:

Fatma dedi ki...

Allah kabul etsin canım nefis aşure olmuş
ellerine sağlık sevgiler:)

birdilimdus dedi ki...

Allah kabul etsin canım.

Sevgiler
Evren

Oglak Kizlari dedi ki...

Bu aralar aşure yemekten içim dışım aşure oldu. Hepsi de çok lezzetli. Allah kabul etsin.

Yemeği yapmaya tercih eden anne Çiğdem

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails