Kefir, sütün farklı bir maya (Torula mayaları, Saccharomyces sp., Lactococcus spp., Lactobacillus spp., Leuconostoc spp.) ile mayalanması sonucu elde edilebilen, tadı yoğurt ya da ayrana benzeyen Kafkasya kökenli bir içecek.
Kendimi bildim bileli evimizde aralıklarla da olsa kefir mayalarız. Kefirin ülkemizde bu kadar popüler olmadığı zamanlarda tanıştım aslında. Kefirle ilk tanışmam 7-8 yaşlarımda İzmir'de annemin ilk kez kefir mayalaması ile başladı. O zamanlardan hatırladığım ise kefiri karnabahara benzetmem ama çok hızlı üremesini, gittikçe büyümesini de ürkütücü bulduğumdur. Zamanla kefirin zararsız aksine çok faydalı olduğunu öğrendim tabii ki. Şimdi ise evdeki şartlara bağlı olarak kefir yapımı değişiyor, bazen aralıksız haftalarca mayalıyorum bazen de uzun zaman kefir yapamıyorum.
Kefiri etrafınızda bu işle ilgilenenler varsa onlardan temin edebilirsiniz. Ben de zaman zaman arkadaşlarıma veriyorum, bazen kendi kefir mayamı kaybedersem annemlerden alıyorum. Son zamanlarda kullandığım mayayı annemden aldım, o mayanın kaynağı ise Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Ankara'da yaşıyorsanız Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde satılan kefir, yoğurt, meyve suyu, domates suyunu özellikle tavsiye ederim.
Kefirin faydalarını uzun uzun yazmak istemedim, internette bile birçok kaynağa ulaşabilirsiniz. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kefir)
Kefir yapımını resimlerle anlatan başka bir adresi daha kaynak olarak vermek istiyorum :
Türkçe kaynak isterseniz Kefirci'yi tavsiye ederim.
* Benim kullandığım kefir ise resimdeki maya, yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar. Bu kadar maya ile 1 litre sütten kefir yapıyorum. Bu kefir taneleri yaklaşık 2 haftada hergün mayalanırsa 2 katı büyüklüğe ulaşıyor. Kefir mayalamayı etkileyen faktörler, süt ve maya oranı, süre, ortam ısısı. Tüm bunların artması mayalamayı arttırıyor, kefir daha ekşi bir tat alıyor. Ortam koşullarına dikkat ederek, istediğiniz yoğunlukta ve tatta kefir elde edebilirsiniz.
* Evde kefir yapımını kısaca özetlersem, sütün içine ekleyeceğiniz kefir mayasının 24 saate yakın bir süre direk güneş ışığı almayan, oda sıcaklığında mayalanması ile elde ediliyor. Bu süre sonunda kefirin süzülerek, kefir mayasının ayrılması, hemen kullanılacaksa kefir mayasının tekrar süt içine alınarak aynı işlemin tekrarlanması gerekiyor. Eğer hemen kullanmayacaksanız süzerek ayırdığınız kefir tanelerini klorsuz içme suyu ile iyice yıkayarak su içine alıp buzdolabında saklayabilirsiniz.
* Kefir yapımında kullanılan tüm malzemeler cam, porselen veya plastik olmalı, metal malzemelerin kullanılmaması öneriliyor.
* Canlı organizma kullandığınızı unutmadan, süreç boyunca kullandığınız tüm malzemelerin temizliğine dikkat etmek önemli, hijyene dikkat edilmediği zaman mayanın farklı bakterilerle kontamine olması, üremenin durmasına neden olabilir.
* Kefir yapmak için her türlü sütü (yağlı, yarım yağlı, inek sütü, keçi sütü vs...) pastörize olmak koşulu ile elbette, kullanabilirsiniz.
* Uzun süre kefir mayalamayacaksanız, taneleri plastik süzgeç içinde klorsuz içme suyu iyice yıkayın. Yine içinde klorsuz su bulunan cam veya plastik kavanoza alıp buzdolabında 3-4 ay saklanabilir. Daha uzun süre bekletmek için süt içinde dondurulması öneriliyor ancak ben denemedim. Bir de canlandırma yapacaksınız ilk mayalanan kefiri içmeyin, ikinci mayalamaya geçin.
6 yorum:
HAYATIM BİR ARALAR BEK KONUŞULUR OLMUŞTU KEFİR ARAMIZDA BİR YERDEN ALIP İÇTİK ŞİFALI OLDUĞU İÇİN ALDIĞIMIZI BİTİRDİK BİRDAHADA NE ALDIK NE YAPTIK ACABA EVDE YAPIMIN TADI BAŞKAMIDIR ŞİMDİ GENE HEVES ETTİM İŞTE MAYASINI HİÇ GÖRMEMİŞTİM SAĞOL BİLGİLENDİRDİĞİN VE TARİFİN İÇİN
SELAMLAR
Pınar ım,
Sana link verdim haberin ola. Sağol bakalım benim ki tutacak mı??
Kefir başı anne Çiğdem
I really like your blog.. very nice colors and theme.
Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
Plz answer back as I'm looking to design my own blog and
would like to know where u got this from.
kudos
Here is my blog; hottube
Ankar Universitesi Ziraat fakultesinden kefir aldik kucuk bir sisede iki uc tane verdiler ve tutmadi 15 tl verdik ve bir ise yaramadi .Nerden bulabilirim baska rica etsem bana fikir verebilir misiniz lutfen .
Belki canlandırma için 2-3 kez sütü değiştirerek bekletmek gerekirdi, atmadıysanız deneyebilirsiniz. Diğer bir yöntemde çoğalttıkları kefirleri paylaşan kişiler, gruplar var, internet üzerinden onlara ulaşabilirsiniz.
kolay gelsin.
kefir mayası konusunda yardımcı olabilirim mail adresimden ulaşabilirsiniz, talep ettiğiniz gün ambalajlanır,aktif kullanılan mayadır. tuncerr@yahoo.com
Zir.Müh.Tuncer Saray
Yorum Gönder