1 Kasım 2010 Pazartesi

Patlıcan Turşusu

Sırada patlıcan turşusu var, fotoğrafı pek iyi olmasa da tarifi mutlaka olmalı. Fotoğrafı çekmeye çalışırken hava oldukça kapalı ve yağışlıydı, unutmazsam hem kelek turşusunu hem de patlıcan turşusunu olduktan sonra bir de tabakta çekmeli.
Patlıcan turşusunun iç malzemesi ve hazırlanışı kelek turşusu gibi sadece lahana yaprağı ilave ediliyor. Patlıcanlar ise bugünlerin, sonbaharın son patlıcanları olmalı. Bir de patlıcanları haşlanmış kereviz yaprağı ile sarabilirsiniz, annem İzmir'de öyle yapardı, bu sefer kullanmadık.

Patlıcan Turşusu

5 kg patlıcan, küçük boy

İç malzeme:
1,5 kg olgun domates
250 g yeşil (tatlı /acı) biber
500 g kırmızı biber
3 orta boy lahana yaprağı
3 büyük baş sarımsak
6 orta boy havuç
2 su bardağı sirke (üzüm / elma)
4 yemek kaşığı kaya tuzu
2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı şeker

Ayrıca kaynayıp soğutulmuş içme suyu (musluk suyu olmayacak)
Kaya tuzu
Haşlamak için bol tuzlu su
Soğuk su
  • Patlıcanların tepesini kesin, karnıyarık yapar gibi ortadan yarın. Patlıcanları tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan patlıcanları hemen soğuk suya atın. Patlıcanlar soğuyunca iyice sıkarak suyunu süzün.
  • İç malzemenin hepsini incecik, küp küp doğrayın, salata yapar gibi tüm malzemeyi derin bir kapta karıştırın.
  • Patlıcanların içini bu malzeme ile doldurun, etrafını haşlanmış kereviz yaprağı sapı ile bağlayıp kavanoza dizin. En üste1 lahana yaprağı örtün.
  • İç malzemeden kalan suyu kavanozun içine boşaltın. Üzerini 1 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edilmiş, kaynatıp soğuttuğunuz içme suyu ile tamamlayın. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın.
* Turşuyu serin bir ortamda bekletin, 2 ay sonunda açabilirsiniz.


2 yorum:

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Pınarcığım bende bu yaz yaptım ama henüz açmadım çok severim ellerine sağlık sevgiler...

PINAR dedi ki...

Minecim ellerine sağlık.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails