31 Ekim 2010 Pazar

Kelek Turşusu

Turşuyu çok seviyorum özellikle Çubuk Turşusu yok mu her an yiyebilirim, günün herhangi bir saati olabilir. Benim bu turşu sevdama rağmen bizim evin erkekleri sadece salatalık turşusu severler. Neyse ki annem ve babam her sene çeşit çeşit turşu yapar da bana da verirler. Evimizde çok fazla turşu yapmasam da hangi turşuları, nasıl yapıyoruz öğrenmem lazım, tarifler annem ve babamdan.

Kelek Turşusu

5 kg orta boy kelek
Kaya tuzu

İç malzeme:
1,5 kg olgun domates
250 g yeşil (tatlı /acı) biber
500 g kırmızı biber
3 büyük baş sarımsak
6 orta boy havuç
2 su bardağı sirke (üzüm / elma)
4 yemek kaşığı kaya tuzu
2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı şeker

Ayrıca kaynayıp soğutulmuş içme suyu (musluk suyu olmayacak)
  • Kelekleri soyun, tepe kısmından kapak kesip içini oyun. Keleklerin içini dışını tuzla ovun. Bu şekilde 2 gün bekletin. İçlerinde su birikecek, suları döküp kelekleri tekrar yıkayın.
  • İç malzemenin hepsini incecik, küp küp doğrayın, salata yapar gibi tüm malzemeyi derin bir kapta karıştırın.
  • Keleklerin içini bu malzeme ile doldurun, kapaklarını kapatıp kavanoza dizin.
  • İç malzemeden kalan suyu kavanozun içine boşaltın. Üzerini kaynatıp soğuttuğunuz içme suyu ile tamamlayın. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın.
* Turşuyu serin bir ortamda bekletin, 2 ay sonunda açabilirsiniz.
* Tuz miktarı yeterli ama isterseniz arttırabilirsiniz.
* Keleklerin arasına boş kalan yerlere isterseniz acur, salatalık, biber vs. koyabilirsiniz.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails