6 Kasım 2010 Cumartesi

Etsiz Çiğ Köfte


Yalancı Çiğ Köfte
Beni tanıyanlar defalarca çiğ köfte ve turşu krizlerim olduğunu bilirler. Her ikisi de her yerde ve her zaman yenmiyor, bu konuda çok seçiciyim. Çiğ köfte konusunda, mesleğimden dolayı bir hassasiyetim var, son zamanlarda moda olan etsiz çiğ köftelere rağmen.

Çiğ köfteyi, tabii ki gerçeğini babam çok güzel yapar. Daha önce tarifini vermiştim, etli olduğu için hazırlık süreci uzundur ama gönül rahatlığı ile yerim. Her zaman babamın çiğ köftesini yiyemeyeceğim ve dışardan almayı pek tercih etmediğim için ara sıra evde yalancısını yapıyorum.

Bu tarif ne zamandır katılmadığım etkinliklere dönüş için bahane olsun bu arada. Sevgili Serap Hanım güzel bloğunda Yalancı Yemekler Etkinliği düzenliyor, ben de yalancı çiğ köfte ile katılıyorum.

* Özellikle etsiz çiğ köftenin yanına, lezzetine lezzet katsın diye nar ekşili, acılı sos da hazırlıyorum. Köfteyi marula sarıp bu sosa batırıp yerseniz çok daha güzel oluyor.
* Çiğ köftenin içine babam mutlaka incecik kıyılmış yeşillik koyar, ben de bazen etsiz çiğ köfteye ekliyorum, daha güzel oluyor.
* Bu zamanlarda domates rendesi yerine yazın hazırladığım kışlık domates pürelerinden yaklaşık 6-7 kaşık kullanıyorum.

Etsiz Çiğ Köfte
Yarım kg ince bulgur
2 orta boy kuru soğan
4 diş sarımsak
2 orta boy domates rendesi
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 limon suyu
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı çekilmiş ceviz (çok ince çekilecek, un gibi)
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, kimyon, kişniş tozu
1 çay kaşığı tarçın
Bolca isot pul biber
Kaynamış su

İstenirse ince kıyılmış maydanoz ve taze soğan
  • Bulgurun üzerine ıslanıncaya kadar kaynar su döküp, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp bulgurlar yumuşayana kadar bekleyin.
  • Bulgur yumuşayınca yoğuracağınız geniş bir tepsinin ortasına alın, üzerine bolca isot ve baharatları ekleyin.
  • Domatesi, soğanı ve sarımsağı rendeleyin, salçaları, ceviz içini ve zeytinyağını ekleyip bulgur iyice yumuşayana kadar güzelce yoğurun.
  • Bulgur yumuşayınca limon suyu ve nar ekşisini de ekleyip tekrar yoğurun.
  • Eğer yeşillik eklemeyi istiyorsanız bu aşamada ekleyip biraz daha yoğurup, ara sıra elinizi ıslatarak köfte şekli verin.
  • Köfteleri bol yeşillik serilmiş servis tabağına dizin.

Acı Ekşi Sos
Etsiz çiğ köfteleri servis tabağına alınca üzerine nar ekşisi gezdiriyorum ama daha acı yemek isterseniz nar ekşisinin içine bol pul biber ekleyip karıştırın, sos tabağında köfte ile servis yapın.

Afiyet olsun.

4 yorum:

bir dilim bir tutam dedi ki...

Pinarcim etkinligeme katildigin ve bana destek oldugun icin cok tesekkür ediyorum.Sevgiler
SERAP

evatolyesi dedi ki...

Ellerinize sağlık afiyet şeker olsun:)
Sevgiler

durutarifler dedi ki...

Van 'da bile çiğ köfteyi etsiz yapıyorlar. Çok şaşırdım.
Ellerine sağlık. Ben de etli, etsiz her türlü bayılırım

Adsız dedi ki...

Serap Hanım kolay gelsin.

Evatölyesi sevgilerimle

Nilaycım, ben de her halini seviyorum.

Sevgilerimle