4 Ekim 2010 Pazartesi

Ev Yapımı Ketçap


Her sene kış hazırlıklarımda mutlaka kışlık domates püresi hazırlarım ama bu sene ilk kez evde ketçap yapmaya cesaret ettim. Sonuç harika, çok lezzetli, rengi cazibeli ev yapımı ketçabımız oldu.

Yiğit her çocuk gibi ketçaba bayılır. Tek korkum ketçabın Yiğit tarafından beğenilmemesiydi, neyse ki oğlum bu ketçabı çok sevdi, ben de hemen son Ayaş domatesleri ile ikinci kez yapıp buzdolabına stokladım. Bu aralar sürekli ketçapla yenilebilecek şeyler pişirmemi istiyor, oğlum her türlü yeni lezzete açıktır ama yine de pişirdiğim yiyecekleri beğenmesi, istemesi beni çok mutlu ediyor.

2 kilo domatesten yarım litre ketçap elde ettim, tüm hazırlık süresi de yaklaşık iki saat. Ben oğlum yiyeceği için hiç acı kullanmadım, acı sevenler pişirme aşamasında acı kırmızı biber kullanabilirler. Damak tadınıza göre baharatların miktarında değişiklik olabilir.

İnternette bir çok tarif var, özellikle annelerin sağlıklı, ev yapımı gıdalar hazırlaması, çocuklarını bu tür gıdalarla beslenmeye teşvik ediyor olmasından çok memnunum. Çok fazla tarif olmasına rağmen, ketçap pişirme yöntemleri hemen hemen aynı, özellikle baharat aşaması damak tadına göre değişiyor. Ben özellikle İlahi Tatlar ve Refika Birgül'ün tariflerinden faydalandım.

Ev Yapımı Ketçap (500 ml)

2 kg domates
1 adet orta boy soğan
3 diş sarımsak
4 adet tane karabiber
1 çay kaşığı dövülmüş hardal
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 küçük çubuk tarçın
3 adet karanfil
2 adet defne yaprağı
3 yemek kaşığı tozşeker
1/4 bardak elma sirkesi
1/4 bardak zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
  • Derin ve geniş bir tencereye domatesleri rendeleyin. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı, rendelenmiş sarımsağı, karabiber, hardal, kişniş, tarçın, karanfil ve defne yaprağını ekleyin. Orta hararetli ocakta ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
  • Domateslerin içinden taneli tüm baharatları (karabiber, karanfil, tarçın, defne yaprağı) çıkarın. Pişmiş domatesleri blenderdan geçirin.
  • Pürüzsüz hale gelen domatese şeker, sirke, zeytinyağı ve tuzu ekleyip 15 dakika daha kaynatın.
  • Tel bir süzgeç veya kevgirden domatesi başka bir tencereye ezerek geçirin. Süzgeçte sadece domates çekirdekleri ve posası kalmalı. Ketçap bu aşamada hemen hemen hazır ancak yine de sulu olabilir son kez 15 dakika daha kaynatın.
  • Ketçap sıcakken, temiz, kaynar sudan geçirilmiş kavanoz veya şişelere doldurun. Buzdolabında saklayın.
Afiyet olsun.

8 yorum:

Unknown dedi ki...

benim oglumda özellikle patates kızartmasında bayılır ketçaba.bende evde yapayım diyordum bu tarif iyi oldu.ellerine saglık.

Oya Kayacan dedi ki...

Rengine vuruldum. Kaşık kaşık ye beni, diyor.

Adsız dedi ki...

Eylem Hanım umarım oğlunuzda Yiğit kadar beğenir, kolay gelsin.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Oya Hanım, çok teşekkür ederim, ben de rengini çok beğendim.
Sevgilerimle...

feride dedi ki...

Hic ketcap yapmadim. Tarif muthis. Bir gun denerim. cok tesekkurler!

Adsız dedi ki...

Feridecim umarım beğenirsin, sevgilerimle...

Oglak Kizlari dedi ki...

Aynı işlemleri salça yapar gibi güneş te yapsam, olur mu.
Ellerine sağlık.

Meraklı anne

Adsız dedi ki...

Olabilir ama içine çok fazla baharat vs. ekleniyor, mikrobiyolojik olarak steril ortam sağlamak zor, üreme olur. Bence kaynatarak dene.
Sevgilerimle