22 Haziran 2010 Salı

Lorlu Tart


Bugün niyetim döküm tencerede pişirdiğim Mualle tarifini yazmaktı. Bu aralar hemen her yemeği emaye kaplı döküm tencerede pişiriyorum. Özellikle tavuklu taze bezelye ve modifikasyonları harika oluyor. Tencerem yeni olduğu için sürekli, değişik sebzeler ve etlerle denemeler yaptım. En çok hoşuma giden ise hiç su koymadan, sadece sebzelerin, etlerin kendi suyu ve yağı ile lezzetli yemekler yapmak. Neyse bu konu başka zamana kalsın, ayrıntılar daha sonra.

Lorlu Tartı Babalar Günü için ailemizin babalarına pişirdim. Daha önce bu tartı bir kez yemiştim ve tadına bayıldım. Tarifimizin kaynağı işyerimin becerikli hanımlarından Gönül Hanım, işyerinde düzenlenen bir organizasyon için yapmıştı, ben de hemen tarifin peşine düştüm ve ilk fırsatta da pişirdim. Dün Babalar Günü Sofrasında tartın fotoğrafı görülünce tarifi yayımlamam için çok ısrar edildi doğrusu :)

İzmir'den taşındığımızdan beri benim için istediğim lezzette lor peyniri bulmak sorun oldu. Özellikle cheesecake ve lorlu kurabiye için lorun tadı çok önemli. Bu tart için lor peynirini nereden alsam diye çok düşündüm, rastlantı olarak markette Tahsildaroğlu'nun Kahvaltılık Lor peynirini gördüm. İyi ki de alıp denemişim, kıvamından ve lezzetinden çok memnun kaldım.

Lorlu Tart
350 g tatlı lor
1,5 su bardağı toz şeker
250 g margarin veya tereyağ (oda ısında yumuşamış)
3 yemek kaşığı yoğurt
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
  • Toz şeker ve loru derin bir kaba alıp çırpın.
  • Ayrı bir yoğurma kabında kalan tüm malzemeleri karıştırıp, tart hamurunu yoğurun.
  • Büyük kare borcamı yağlayın. Hamurun 1/3'ni ayırıp derin dondurucuya kaldırın. Kalan hamuru borcama yayın, elinizle kenarları bir parmak olacak şekilde yükselterek şekillendirin.
  • Lorlu karışımı hamurun üzerine dökün.
  • Derin dondurucuda sertleşen hamuru lorun üzerine rendeleyin.
  • 170 dereceye ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.
  • Servis yaparken üzerine pudra şekeri serpin.
Afiyet olsun.


NOTLAR:
* Hamur şeker içermemesine rağmen tadı gayet yerinde, benim gibi çok tatlı sevmeyenler pudra şekeri serpmeyebilir.
* Borcam 28x28 cm ebatında
*Diğer lorlu tarifler:

6 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Yıllar önce bir arkadaşımda yemiştim.Aklıma düştü şimdi.İzmirde tatlı lor bulmak o kadar kolayki gerçekten.Elinize sağlık.İzmirden sevgiler.

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Değişik bır tarif lezzetli oldugu kesın..
Ellerine sağlık afiyetler olsun bereketi ile..

Sevgiler..

durutarifler dedi ki...

Benim gibi zırt pırt tart yapan biri için tam denemelik. Ellerine sağlık anne kedi

bir dilim bir tutam dedi ki...

Pinarcim ziyaretin ve güzel dileklerin icin tesekkürler.
Berlinden sevgiler

Adsız dedi ki...

Minecim çok şanslısın, nasıl özlüyorum İzmir'in pazarlarını, mandıralarını.
Sevilcim, Nilaycım mutlaka denenmeli, seveceğinize eminim.
Serap Hanım teşekkürler
Sevgilerimle....

Adsız dedi ki...

ben yedim. çok hafif bir tadı ve enfes bir görüntüsü vardı. eline sağlık pınpınım :)
çiğdem