18 Mayıs 2010 Salı

Zeytinyağlı Barbunya


Yaz  kış demeden bol bol pişirdiğim zeytinyağlı yemeklerden birisi daha. Acil durumlarda, son dakika misafirleri için hazırlanmış sofralarda yerini alır, hemen derin dondurucudan çıkarılıp pişirilir.

Zeytinyağlı Barbunya
Yarım kilo ayıklanmış, yıkanmış barbunya içi
1 havuç
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı domates salçası veya 2 domates
1 çay bardağı zeytinyağı
üzerine kıyılmış maydanoz ve limon dilimleri

  • Barbunya taze ise önce bir taşım kaynatılarak suyu dökülür. Böylece barbunyanın renginin kararması engellenir. Zeytinyağında yemeklik doğranmış soğan, dilimlenmiş sarımsak kavrulur, dilimlenmiş havuç ilave edilir. Salça veya küp küp doğranmış domates eklenir, kavrulur. Barbunyalar, tuz ve kesme şeker ilave edilir, az suyla pişirilir.
  • Barbunyalar pişince tenceresinde soğutulup servis tabağına alınır, ince kıyılmış maydanoz ve limon dilimleri ile servis yapılır.
* Yaz aylarında derin dondurucuya domatesli barbunya hazırlayıp koyduğum için barbunyaları haşlama ve domates / salça ekleme aşamalarını atlıyorum.

* Hemen hemen her yemeği düdüklü tencerede pişirdiğim için sebzeler suyu saldıktan sonra çok az su ilave ederek pişiriyorum. Düdüklü tencere kullanmayı tercih etmeyenlerin su eklemeleri gerekir.

Afiyet olsun.

5 yorum:

orece dedi ki...

Bayılırım bende barbunyaya ellerine sağlık. bende düdüklü tencere kullanıyorum genelde hem daha çabuk pişiyorlar hem daha saağlıklı oluyor.

Sevil Şahin dedi ki...

hımm her an yiyebileceğim bir lezzet seninde dediğin gibi davet sofralarında asla hayır denilmeyecek bir lezzet sende çok nefis yapmışsın canım ellerin dert görmesin
afiyet bal olsun
sevgiler

CrescentQueen dedi ki...

Bende dün salçalı zeytinyağlı barbunya pişirdim ama baya fazla oldu, birazını derin dondurucuya atsam, sonra çıkarıp mikrodalgada, ya da ocakta ısıtıp yesem olur mu?

Adsız dedi ki...

Aslında yemekleri dondurmayı pek sevmiyorum ama dediğiniz gibi fazla yapılmış yemek, börek vs. saklamak için bazen ben de tercih ediyorum.
Yemeği çok bekletmeden derin dondurucuda saklayabilirsiniz ama çıkarıp ısıtabileceğiniz miktarlara bölüp dondurun. Tekrar tekrar ısıtmak lezzetini bozar.
Sevgilerimle...

CrescentQueen dedi ki...

Evet yiyeceğimiz kadarını ısıtıp, geri kalanını tekrar dolaba koymalıyız. Aksi takdirde yemeklerin kimyası değişiyor sanki, tadı, kokusu bozuluyor. Bugün buzluğa koyacağım bir kısmını, umarım salçalı olduğu için sorun olmaz.