14 Mart 2010 Pazar

Yumurtalı Ekmek



Makinadan Taşan Bir Ekmek Daha...

Evimizde haftada en az bir kez ekmek pişiyor. Ekmek pişirmek hayatımın rutinlerinden biri ama çoğu kez değişik tarifler denemeye çalışıyorum. Çok azı kendi denemelerim olmakla birlikte bazı tarifler makinanın kitabından, bazı tarifler ekmek kitaplarımdan (Ekmek Bir Tutkudur / Dilistan Çilingiroğlu Shipman ve Taze Ekmekler Sıcak Öyküler / Binnur Akhun Önen), bazıları da internetten, bloglardan. Kaynakları belirtme noktasında hassas davranıyorum ancak bazen defterime veya kağıtlara not aldığım tarifler olabiliyor. Yumurtalı ekmek internette gezinirken bulduğum (Ruth Anne & Emerson's) ekmek sitelerinden çok lezzetli, başarılı bir tarif. Makinamın camından çıkacak kadar kabarıyor, fotoğraftanda belli oluyor hamur cama yapışıp kalıyor.

Yumurtalı Ekmek

2/3 bardak süt
2 yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı instant maya
3 bardak un

* Ölçüler Sinbo 4705 ekmek makinasının bardak ve kaşık ölçüleridir. (1 bardak = 1 cup = 230 ml, 1 tatlı kaşığı = 1 teaspoon = 5 ml, 1 yemek kaşığı = 1 tablespoon = 15 ml)
  • Makinanın ekmek pişirme haznesine makinanın kendi bardak ve kaşık ölçülerini kullanarak süt, yumurta, şeker, tuz ve yağı koyun.
  • Sıvı karışımın üzerine unu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Unun orta kısmına küçük bir çukur açıp içine mayayı koyun. Makinayı temel ekmek programı, 900g, orta kabuk rengini seçerek çalıştırın.
  • Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makinadan çıkarın. Ekmeği hazneden çıkarıp bir ızgara üzerine alın. Ekmeğinizi soğuttuktan sonra dilimleyin.
Afiyet olsun.

4 yorum:

nalan dedi ki...

aslında hem katı hem de sıvı malzeme çok değil gibi. demek ki 2 yumurta füze görevi görüyor :)
denemeli bu tarifi.
ben de pazar günü için portakalağacından üerine yumurta sürülen bir tarif buldum. yaş mayam vardı, instant yerine onu kullandım. üzerine yumurta sürmeyip un ve su karışımı sürdüm. elde yaptım bu sefer. nasıl kabardı anlatamam. yere göğe sığmadı :)
gerçi aklım neredeyse 1/4 bardak zeytinyağ yerine 1/2 bardak zeytinyağ koymuşum. allahtan mahvolmadı.

Adsız dedi ki...

Nalan Hanım haklısınız, sanırım yumurtaların katkısı fazla. Yaş maya da instant mayaya göre daha çok kabarıyor ama kuru mayalar kolayımıza geliyor sanırım.
Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

bu yaptıgın ekmekler yüzünden makina alacagım kendime.o kadar iştah açıcı gözüküyor ki.ellerine saglık.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Hemen deniyeceğim,Bu tarife teşekkürlerr.Çok ta güzel görünüyor.Sevgi ve saygılarrrrr....