7 Şubat 2010 Pazar

Temel Ekmek Tarifi



Çeşit çeşit ekmek tarifi yazıyorum ama temel, en basit ekmek tarifini yazmamışım. Ekmek makinemin en sade ekmeği ama zenginleştirmek bizim elimizde. Su terine, süt, su-süt karışımı, sıvıyağ yerine eritilmiş tereyağı, elma püresi, beyaz un yerine kepekli, çavdarlı, tam tahıllı unlar ve karışımlar kullanabiliriz, ilavelerimiz ise damak tadımıza, hayal gücümüze göre çeşitlenir.

Yarın okullar açılıyor, yaşasın.... evde oturmanın bana göre olmadığını, ne kadar çok üretirseniz o kadar yıpratıcı olduğunu bir kez daha anladım, uzun bir süre emeklilik hayali bile kurmayacağım.

Malzemeler

1,5 bardak su
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 bardak un
1,5 tatlı kaşığı instant maya

* Ölçüler Sinbo 4705 ekmek makinesinin bardak ve kaşık ölçüleridir. (1 bardak = 1 cup = 230 ml, 1 tatlı kaşığı = 1 teaspoon = 5 ml, 1 yemek kaşığı = 1 tablespoon = 15 ml)

  • Makinanın ekmek pişirme haznesine makinanın kendi bardak ve kaşık ölçülerini kullanarak su, şeker, tuz ve yağı koyun.
  • Sıvı karışımın üzerine unu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Unun orta kısmına küçük bir çukur açıp içine mayayı koyun. Makineyi temel ekmek programı, 900g, orta kabuk rengini seçerek çalıştırın.
  • Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği hazneden çıkarıp bir ızgara üzerine alın. Ekmeğinizi soğuttuktan sonra dilimleyin.
Afiyet olsun.

5 yorum:

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Mis gibi...
Ben evde ekmek yapmadım bu zaman kadar sanırım evde ekmek tüketımının az olmasından kaynaklanıyor belkı bır gun ben de denerim...
Ellerınıze sağlık.
Sevgilerle ...

Adsız dedi ki...

bu evde ekmek yapma yazılarını okudukça dahada meraklanıyorum.ama az kaldı sanırım bende böyle bir atak yapacagım.sizlerin sayesinde:)))

durutarifler dedi ki...

Mis gibi kokmuştur şimdi o. Ellerine sağlık. Sevgilerr

Adsız dedi ki...

Pınar'cım ellerine sağlık,elimden geldğince tariflerini denemeye çalışıyorum..Ben özellikle senin Fransız ekmeğinde takılı kaldım..Bizim evde çok beğenildi,senin de dediğin gibi tost ekmeği olarak da süper... Başarılarınızın devamını diliyoruz efendim..Yeni tariflerin arasını da ne olur çok açma..

Adsız dedi ki...

Sevil Hanım, evde az ekmek tüketiliyorsa, ekmeği evde yapmak daha sağlıklı ve kolay. Bizim evde de ekmek tüketimi az, ben yaptığım ekmekleri dilimleyip derin dondurucuya koyuyorum.

Ceylan Hanım kesinlikle tavsiye ederim.

Nilaycım teşekkür ederim.

Teşekkürler ama lütfen adınızı da yazın.

Sevgilerimle...