18 Ağustos 2009 Salı

Pazar Sofrası


Pazar günlerini özellikle evde geçirmeye çalışırım. Cuma, Cumartesi gezme, misafir ağırlama günleri olabilir ama pazar günü "ev günü"dür. Tüm işler biter, akşam güzel bir yemek yenir, haftaya iyi başlamak için enerji toplanır.

Bu pazar günü de basit ama keyifli bir sofra ile haftayı noktaladık. Soframızda ızgara tavuk kanat, kızarmış ekmek, çoban salata (nar ekşili) ve limonata vardı. Tavuk için aşağıda yazdığım sosu sadece ızgara için değil, piknik ve mangal keyifleri için hazırladığım tavuk ve etlerde de aynı şekilde kullanıyorum.

Tavuk Sos (1 kg kanat için)

1 iri soğan (rendelenmiş)
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz, karabiber
  • Kanatlarla beraber tüm malzemeler derin bir kabın içinde karıştırılır. Ağzı kapalı olarak buzdolabında dinlendirilir.
Izgara Tavuk Kanat ve Kızarmış Ekmekler

Fırın tepsisine yağlı kağıt serip ortasına dilimlenmiş ekmekleri, ekmeklerin çevresine de yeşil biberleri yerleştirin. Tepsinin üzerine ızgarayı yerleştirip tavuk kanatları ekmeklerin üzerine gelecek şekilde sıralayın. (Tavuklar pişerken ekmeklerin üzerine akacak sosla beraber ekmeklerde kızaracak). 230 derecede, fırının ızgarasında önlü arkalı kızartın. Tavukları servis yaparken tabaklara önce ekmekleri ve biberleri yerleştirin, üzerine kanatları koyun.

Çoban Salata

Türklere has bu salatayı bilmeyen yoktur herhalde. Genellikle limon kullanmama rağmen bu sefer değişiklik yapıp nar ekşisi kullandım.

3 domates (kabuğu soyulup doğranmış), 2 salatalık (kabuğu soyulup yarım ay şeklinde doğranmış), 1 kuru soğan (piyazlık doğranmış), maydanoz (ince kıyılmış), 2 yeşil biber (çekirdekleri çıkarılıp doğranmış), 1 fincan zeytinyağı, 2 yemek kaşığı nar ekşisi ve tuz.

Tüm malzemeyi derin bir kap içerisinde harmanlayıp zeytinyağı, nar ekşisi ve tuzunu ilave ederek tekrar karıştırın.

Afiyet olsun.

4 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Mmmm mis gibi kokusu buralara geldi sanki :) Ellerine sağlık Pınar'cım..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Pınarcığım hayırlı Ramazanlar diliyorum.

Adsız dedi ki...

Aslıcım teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Neslihancım teşekkürler, Hayırlı Ramazanlar.