22 Haziran 2009 Pazartesi

Pita Ekmeği ve Izgara Köfte



Pita ekmeği, hafta sonu piknik, deniz, mangal ya da teras keyiflerinizde kullanabileceğiniz bir ekmek. Pişirmesi kolay ve keyifli, ekmeklerin fırında pişerken balon gibi kabarmaları, pişince içlerinin doğal olarak boş kalması, içine konan her malzeme ile harika bir öğüne dönüşmesi.... Daha neler neler, mutlaka deneyin. İçine konan domates peynirle hafif bir öğle yemeği de olabilir.

Pita ekmeği arasında ızgara köfte bizim hafta sonu kaçamaklarımızdan birisiydi. Ekmeğin arasında köftelerle birlikte bol yeşil soğan ve maydanozda vardı. Ekmeklerin nasıl bittiğini anlamadık bile.

Pita Ekmeği

Ben ekmeğin hamurunu mayalamak için ekmek makinesini kullandım, isterseniz tüm malzemeyi karıştırın, hamuru ağzı kapalı bir kaba alıp 1-2 saat oda sıcaklığında bekletip ekmeğin mayalanmasını sağlayabilirsiniz.

2 cup un
2/3 cup su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı instant maya

* Ölçüler Sinbo ekmek makinesinin bardak ve kaşık ölçüleridir. (1 bardak = 1 cup = 230 ml, 1 tatlı kaşığı = 1 teaspoon = 5 ml, 1 yemek kaşığı = 1 tablespoon = 15 ml)
  • Makinanın ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp makinenin kendi bardak ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak su, tuz ve yağı koyun.
  • Sıvı karışımın üzerine unu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Unun orta kısmına küçük bir çukur açıp içine mayayı koyun. Makineyi hamur programını seçerek çalıştırın.
  • 1,5 saatlik mayalanmanın sonunda hamuru unlanmış tezgaha alarak yoğurun. Hamuru 6 parçaya bölüp her bir parçayı da merdane ile 10-12 cm çapında açın. (Ekmekleri daha geniş açarsanız piştiğinde çok ince olur, kırılır.) Pita hamurlarını yağlı kağıt serilmiş tepsiye alın. Hamurun mayalanması için 10 dakika da tepsi de bekletin.
  • 200 dereceye ısıtılmış fırında hafif kızaracak şekilde pişirin.

Izgara Köfte

Köftenin içindeki yağlı, karışık kıyma sayesinde ızgaraya ve mangala uygun bir tarif. Tavada pişirecekseniz yağ kullanmayın ya da kıymayı yağsız seçin. Ölçüler kendimize göre, miktarı arttırabilirsiniz. Aynı nedenle baharat miktarlarını da kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

1/2 kg dana & kuzu yağlı kıyma
1 büyük soğan (rendelenmiş)
3-4 diş sarımsak (rendelenmiş)
2-3 ekmeğin içi (ufalanmış)
1 avuç ince kıyılmış maydanoz
1 yumurta
Tuz, karabiber, kimyon
  • Derin bir kabın içinde tüm malzemeleri iyice yoğurun. Şekil verip buzdolabında 1 saat dinlendirin. Izgarada veya yağsız teflon tavada pişirin.

Afiyet olsun.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

aştın artık sen bu yemek olayını :)
çiçem

Unknown dedi ki...

Küçük beyaz balinamla birlikte yaptık ve afiyetle yedik,çok güzeldi.Bu arada ben muffin kalıplarımı sonunda aldım.Şeftalili muffinlerimi herkes çok beğendi.Teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

Çiçemim seni öpüyorum....
Betülcüm beğenmenize çok sevindim. Muffinler için ellerine sağlık, sen yaparsında güzel olmaz mı? Öpüyorum minik beyaz balinayı....