5 Ekim 2008 Pazar

Zeytinyağlı Yaprak Sarması


Zeytinyağlı yaprak sarması bizim evde bayram günlerinin önemli ikramlarından birisidir. Annem her bayram arife günü 1 tencere sarma, 1 tencere kuru dolma yapıp gelen misafirlere ikram eder. Bizim evde de bu alışkanlık devam ediyor, yalnız olsak da bu bayramda yaprak sarması yapmayı ihmal etmedim. Bayramdan sonra da oğluma etli sarma yapacağıma söz verdim.

malzemeler

4-5 kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
1 tatlı kaşığı salça
1/2 limon suyu

1/2 kg salamura asma yaprağı
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limon suyu
2 su bardağı kaynamış su
  • Kuru soğanları yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve dolmalık fıstık ile kavurun.
  • Pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin, salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Tencereye kuru nane, karabiber, kuş üzümü, kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. Tuzu, limon suyunu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. Çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin. Pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun.
  • Salamura asma yapraklarını ılık suda bekletin. Bol bol suyunu değiştirerek yıkayın. Yaprakları zedelemeden sıkarak sudan çıkartın. Her bir yaprağı düz bir tabağın içine yayın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun, yaprağı sigara böreği gibi sarın.
  • Sardığınız yaprakları tencereye dizin, üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı ve limon suyunu gezdirin.
  • Sarmaların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. Tencereyi ateşe koyun, su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin. Piştikten sonra sarmaları tencerede soğutup, daha sonra servis tabağına dizin. Limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.
  • Sarmaları düdüklü tencerede pişirmeyi tercih ediyorum. O zaman suyu sarmaların üzerine geçmeyecek kadar koyup buhar çıktıktan sonra 10-15 dakika pişiriyorum.
Afiyet olsun.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

pınarım resmen uçarak kafamı gözümü yararak geldim :))) manşetde görür görmez.

sarmamııı bana yapılırmı bu..

gidip gelip mutfağa bir tencere sarmayı yeme kabiliyetim var :))

enfes görünüyor. ellerine sağlık

sıcacık sevgiler..

Adsız dedi ki...

SELAM. BİZDE DE BAYRAMDA SARMASIZ OLMAZ..NEFİS GÖRÜNÜYOR.ELİNİZE SAGLIK.SEVGİLER.

Leziz Sofralar dedi ki...

Her birimizin ortak özelligi bu belkide her bayramda olmazsa olmaz baklava ve sarma...

ellerinize saglik,sevgiler...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Pınar'ımmm,

Annemin de bayram vageçilmezlerini arasındadır sarma, yazın bahçeden toplar yapraklarını, dondurur bayram için:))Sonra da bayram zamanı şevkle hazırlar dolmalarını, biz de afiyetle yeriz:))

Ellerine sağlık canımmm,

Yiğit'e ve sana kocaman öpücükler.....

durutarifler dedi ki...

Benim de zevkle yaptığım ve yediğim bir yemektir. Ama eşim isyanda . Yaprakları bizim asmadan koparıp yaptığım için asmanın görüntüsü bozuluyormuş efendim. Ben de uzun zamandır yapmıyorum:(

egeli dedi ki...

AHH BE PINAR'CIM ,ÇOK SEVDİĞİM VE DE BİR O KADARDA YAPMAYA ÜŞENDİĞİM ,YAPRAK SARMASI YAPMIŞSIN....OFFF NASIL DA GÜZEL GÖRÜNÜYOR,ELLERİNE SAĞLIK CANIM...

şeker pasta dedi ki...

Pınar ellerine sağlık, çok leziz görünüyorlar.
Annemin de spesyalidir bayramlarda yaprak sarma, olmazsa olmazlardan...
Sevgilerle.....

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Pınar bu ne güzellik,harika bir görüntü,bayılırım sarmaya,biz de bayramda bol bol yedik çok şükür:-)))karadenizliyi rabbim sarmasız bırakmasın:-))))ellerinize sağlık.sevgilerimle...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Eşim bayılır, ama yaprakları saracak kadar sabırlı olduğumu düşünmüyorum :) Ellerine sağlık Pınar'cım..

Adsız dedi ki...

pınarcım koca bir tabak sarmayı mideme sarabilriimmm

ellerine sağlık
sevgilerr

Oglak Kizlari dedi ki...

Ohooooo 2008 tarifi ama zamanı geçmez ki.
Ellerine sağlık. Deneyeyim ben bugün.

Hamarat anne Çiğdem

Adsız dedi ki...

Denemeyi düsünūyorum harika gōrünüyor ellerinize saglik sevgiler