Yaz bitmeden şeftali tatlılarını eklemem gerekiyor, yaptığım şeftalili tariflerin hiçbirini eklemediğimi farkettim.
Şeftali içerdiği bol miktarda C vitamini, potasyum, A vitamini ve folik asit ile çok yararlı bir meyve, özellikle sabahları aç karnına yenilmesi öneriliyor. Oğlum şeftaliyi çok seviyor, ben de yaz boyunca hemen hergün yedirmeye çalıştım. Okul açıldığından bu yana da kahvaltısında cevizle beraber mutlaka bulunduruyorum. (Bir çok annenin sorunu, kahvaltı konusu ve alternatifleri kahvaltılıklar 'da) Ayrıca Çin'de uzun yaşam ve ölümsüzlüğü anlatmak için şeftali motifleri kullanıyormuş.
Ramazan gelince de bir kaç kere kompostosunu yaptım. Ben şeftalileri iri doğramayı tercih ettim, isterseniz daha küçük doğrayabilirsiniz.
Malzemeler
5 adet şeftali
1,5-2 su bardağı toz şeker
1,5 L su
4-5 karanfil
Ayrıca yarım litre su, 1,5 tatlı kaşığı tuz, yarım çay bardağı sirke
- Şeftalileri soyun, çekirdeklerini çıkartıp çekirdek yataklarını temizleyin, doğrayın.
- Şeftalilerin pişirken dağılmamaları için yarım litre suyun içine tuzu atın, sirke koyun. Doğranmış şeftalileri sirkeli suyun içine alın.
- 1,5lt suyu ve şekeri ocağa koyun. Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatın.
- Şeftalileri kevgirle sirkeli sudan alıp kaynamakta olan şerbete koyun. Karanfilleri ilave edin. Bir taşım daha kaynatıp altını kapatın. Soğuk servis yapın.
Afiyet olsun.
7 yorum:
Canım Yiğitin biricik annesi :)
nefis olmuş komposto. Şeftaliyi pek severim. Tatlılarını, tatlılarda kullanmayıda öyle. Şetaliler bitmeden bende komposto yapmalıyım.
Ellerine sğalık hayatım..
öperim yanaklarından
sıcacık sevgiler..
MImmh mımmmmhh bayılırım şeftaliye ve şeftalili olan her şeye ellerine sağlık hoşçakal.
Zerrincim, teşekkürler, ben de şeftalinin her halini seviyorum.
Melek teşekkür ederim.
Sevgilerimle...
canım ablaammm... bir taneciğim... ellerine sağlık. ne kadar güzel, ne kadar berrak görünüyor. lıkır lıkır içesim geldi vallahi :) şeftalili keklerini de bekliyorum... baar'ın seni hasretle öpüyor...
Anne Kedimmmmm,
Ne kadar güzel omuş komposto, berraklığı tam kıvamında.. Önerilerine uyup sabah aç karnına yiyeceğim hemen:))
Ellerine sağlık canım,
Yiğit'e ve sana öpücükler.....
Günaydın canım,ben de bayılırım şeftaliye ama hiç kompostosunu duymamıştım,hemen denenenecek:-)))ellerine sağlık,sevgilerimle...
Mmm, renkler öyle uyumlu ki, iştahım kabardı.. Çok da pratikmiş, ben de denemek istiyorum. Ellerine sağlık Pınar'cım..
Yorum Gönder