30 Mart 2008 Pazar

Lazanya



Hafta sonu yapılacak en iyi şeylerden birisi lazanya yapmaktır bana göre. Basit ama oyalayıcı olduğu için hafta içi akşamları yapmıyorum. Çok nadir Yiğit çok ister, ısrar ederse 1-2 kere yapmışımdır. Bunun dışında bizim için hafta sonu yemeğidir.

Gerçek lazanya nasıl yapılır bilmiyorum, bu benim tarzım ve hemen hemen hiç değişmez. Bir de o kadar doyurucu oluyor ki yanına başka bir şey istemiyor.

Genellikle Filiz'in yumurtalı lazanyasını alıyordum. Bu sefer eşim Barilla'nın haşlama gerektirmeyen lazanyasından almış. İlk önce tereddüt ettim, haşlamadan olacak mı diye. Hiç sorun olmadı, fırınlanırken yumuşayıp pişti.

Malzemeler (orta boy fırın tepsisi için)

12 adet lazanya

Kıymalı harç
250 g kıyma
2 orta boy soğan
1 havuç (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı salça
Maydanoz, dereotu (kıyılmış)
Sıvı yağ

Beşamel sos
3 yemek kaşığı un
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
500 ml süt
Tuz
Kaşar peyniri rendesi
  1. Kıymalı harç için sıvı yağda yemeklik doğranmış soğanlar çok az kavrulur. Kıyma ilave edilip kavrulmaya devam edilir, rendelenmiş havuçlar ilave edilip, yumuşayana kadar pişirilir. Salça eklenir karıştırılır, kıyılmış maydanoz ve dereotu da eklenip kavrulur. Az miktarda sıcak su ilave edilip 1-2 dakika pişirilir.
  2. Beşamel sos için derin bir tencerede un ve sıvıyağ unun kokusu çıkana kadar yakmadan kavrulur. Süt ve tuz ilave edilip muhallebi kıvamında pişirilir. (Benim gibi lazanyaları haşlamadan kullanacaksanız beşamel sos yoğun değil hafif sulu bir kıvamda olmalı).
  3. Cam fırın kabına 1 kepçe beşamel sos dökülüp tüm tabana yayılması sağlanır. 3 adet (benim tepsime yan yana 3 lazanya sığıyor) lazanya sıralanır. Üzerine kıymalı sosun 1/3'i yayılır. Bunun üzerine de beşamel sos gezdirilir. Tekrar üzerine lazanyalar sıralanır. Bu işlem 3 kat olacak şekilde tekrarlanır.
  4. En üste konan lazanyaların üzerine kalan tüm beşamel sos yayılır. Kaşar peyniri rendesi serpilir, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kaşar peynir kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.



10 yorum:

Adsız dedi ki...

canim eline saglik enfes gozukuyo, lazanya hayir diyemicem bir lezzet
guzel bir hafta seninle olsun opuyorum

Adsız dedi ki...

of ya olsa da yesem...
mmmm bayılırım :))))
eline sağlık

Adsız dedi ki...

merhaba
özlediğim bir tattı.hatırlattığınız için çok teşekkür ederim.sevgiyle kalın
www.anilarvemutfagim.blogcu.com

Adsız dedi ki...

selam..lazanya eşimin sevdigi bir yemektir...haşlanmadan yapılması çok güzel..eline saglık canım nefis görünüyor.sevgiler.

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Bayılırım lazanyaya ellerine sağlık canım nefisss görünüyor...

Sevgiler...

Ayse Pamuk dedi ki...

lazanyayı çok seviyorum ama tek tek kaynatmak çok yoruyor beni ellerine sağlık hazırına hayır demem tabiii aldım bir çatall

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

mmh nefiss bir lazanya bana bakiyor, ye beni diyor :))

ellerine saglik canim...

sicacik sevgilerimle ...

gezgincigencler dedi ki...

çok leziz görünüyor ellerine sağlık canım


sevgiler

Adsız dedi ki...

Huriyecim teşekkürler, iyi haftalar.

Didem teşekkürler, ben de bayılıyorum.

İsimsiz :) teşekkür ederim.

hünerlieller canım, sağol. Benim eşim de çok seviyor, hiç hayır demez:)

Özlem teşekkür ederim.

Sevgili Ayşe Barilla'yı denemelisin, haşlamaya gerek yok; çok da güzel oldu.

Hasret teşekkür ederim.

Pastamaxi teşekkürler.

Sevgilerimle....

Oglak Kizlari dedi ki...

hımm yemede yanında yat.

tok anne