Biraz uğraştırıcı ama çok lezzetli bir yemektir Hünkar Beğendi. Sultanlara layıktır ve gerçekten de Sultan IV. Murat için Osmanlı mutfağı aşçıları tarafından yapıldığı düşünülmektedir.
Hünkar beğendiyi ilk yaptığım zaman biraz uğraştırmıştı, özellikle patlıcanları közleyip soyma aşamaları zorlamıştı. Şimdi mutfakta daha tecrübeliyim ve derin dondurucuda her zaman közlenmiş patlıcan oluyor.
Malzemeler
500 g koyun eti, kuşbaşı doğranmış
3 domates ya da domates salçası
2 orta boy soğan
Sıvı yağ
Tuz
Beğendi Malzemeleri
5 patlıcan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ / zeytinyağı
1 su bardağı süt
Rendelenmiş kaşar
Tuz
- Koyun eti sıvı yağda suyunu çekene kadar çevrilir. Yemeklik doğranmış soğan ilave edilip kavrulur. En son küp küp doğranmış domatesler ve tuz ilave edilip pişirilir.
- Patlıcanlar közlenip kabukları soyulur. Patlıcan içleri doğranır.
- Tereyağında un sarartılmadan iki dakika kavrulur. Doğranmış patlıcanlar ilave edilir, kavrulurken süt azar azar ilave edilir. Beğendinin kıvamı istenen şekilde ayarlanır. İçine kaşar rendesi ilave edilir.
- Beğendi servis tabağının kenarlarına doğru konur. Sotelenmiş etler ortaya konup sıcak servis yapılır.
Kırmızı Biberli Havuç Salatası
4 havuç
2 kırmızı biber
2-3 salatalık turşusu
3-4 dal dereotu
Zeytinyağ, limon, tuz
- Havuçlar rendelenir. Servis tabağına alınır.
- Turşular ve kırmızı biber halka halka doğranır. Havuçların üzerine yerleştirilir.
- En üste ince kıyılmış dereotu konur.
- Zeytinyağ, limon ve tuz ile servis yapılıp salatanın üzerine gezdirilir.
4 yorum:
Evet ugrasi büyük olsada sonunda yemesi bir okadarda keyif verici...Eline saglik
SEVGILER
kesinlikle yaptığın uğraşa fazla fazla değer
ellerine sğalık
ikisi de harika
ellerine sağlık
Nilgün teşekkür ederim. Gerçekten de yemesi çok keyifliydi.
Yeşimcim teşekkür ederim.
Sevgilerimle.
pınarımmm teşekkür ederim canım .....hünkarın ce salatan çok güzel olmuş...eşinin pastası da süpğer..ellerine sağlık..sevgilerimle öpüyorum...eşine sağlıklı uzun ömürler ve size sonsuz mutluluklar dilerim canım...
Yorum Gönder