10 Aralık 2007 Pazartesi

Ayva Tatlısı



Ayvanın bol olduğu günlerde tatlısını yapmamak olmaz. İşyerimin civarında meyve sebze satan o kadar çok ki, markete manava gitmeye gerek kalmıyor. Ayvaları da yaşlı bir amcadan aldım, sağ olsun güzellerini seçip verdi. Niyetim ayva reçeli yapmaktı ama evde bir türlü tükenmeyen reçelleri görünce vazgeçtim, tatlı yaptım.

Ayva tatlısında boya kullanmak istemiyorum, çekirdeklerin verdiği renk ile yetiniyorum. Ne kadar çok çekirdek konursa rengi o kadar koyu oluyor. Aklıma Ankara'da Çiçem ile Çiçek Lokantasında yediğimiz kıpkırmızı ayva tatlısı geldi. Çok çekici ve lezzetliydi, yine de boya kullanmadım. Ayvaların ortasına da genellikle dövülmüş ceviz ya da elma rendesi kullanmayı tercih ediyorum. Ben unuttum ama ayvaları pişirirken bir kaç karanfilde koyabilirsiniz.

Malzemeler
4 ayva
1 elma
10 yemek kaşığı şeker

Üzerine krema ya da kaymak

1. Ayvalar soyulur, ikiye bölünür. Ayvaların çekirdek yatakları çıkarılıp, temizlenir.
2. Tencereye ayvaların oyulmuş tarafları aşağı gelecek şekilde yerleştirilir. Tencereye birkaç ayva çekirdeği de konur.
3. Her yarım ayva için 2 yemek kaşığı toz şeker (isteğe göre daha fazla olabilir) ilave edilip 1 su bardağı suyla kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirilir.
4. Ayvalar pişerken elma rendelenir 2 yemek kaşığı toz şeker ile pişirilir.
5. Pişen ayvalar soğuyunca servis tabağına alınır, ortalarına elma rendesi ilave edilir. Servis yaparken üzerlerine krema ya da kaymak konur.

Afiyet olsun.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Canım Yiğitin Annesi :)

ne hoş bir tatlı olmuş.. :) ellerinize sağlık.

göbeklere elma rendesi koymak çok hoş fikir.

ellerinize sağlık


Sıcacık sevgiler..
www.misssgibi.com

Adsız dedi ki...

Zerrincim, teşekkürler. Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

ellerinize saglik yine harika bir tarif eklemisin, elma rendesi koymakta gerçekten çok iyi fikir, sevgiler

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim, sizi de bağlantılarıma ekledim. sevgilerimle.