18 Kasım 2007 Pazar

Etli Yaprak Sarma




Annemin yaprak sarması çok lezzetli oluyor, ben onun kadar güzel yapamıyorum. Bir de armut şeklinde, yaprağın sapları koparılmadan sarılır ki herkes bilmez, Ankara'ya özgüdür. Annemin babaannesi yaparmış, annem ondan öğrenmiş. Babam da çok sever, onun da anneannesi çok güzel yaparmış. Şimdi de oğlum çok seviyor, anneannesinden sık sık istiyor.

Malzemeler

Salamura asma yaprağı
400 g yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
3 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
Taze maydanoz, dereotu, nane (isteğe bağlı)
Tuz, karabiber, pul biber, nane
1 kahve fincanı sıvıyağ
Ayrıca tencerenin içine sıralanacak kadar kaburga kemikleri
  1. Dolma içi kıyma, incecik, küp küp doğranmış soğan, kıyılmış yeşillikler, pirinç, salça, sıvıyağ ve istenen baharatlarla ve kıvamının yumuşak olmasını sağlayacak kadar su ilavesiyle hazırlanır.
  2. Yaprağın sapı koparılmadan bir köşesine iç malzeme konur. Armut şekli verilerek sarılır.
  3. Tencerenin içine kaburga kemikleri yerleştirilir, üzerine dolmalar sıralanır. 1 su bardağı kadar su ilave edilir, ocakta çok harlı olmayan ateşte dolmanın sulanması beklenir. Yeterli sulanırsa dolmaların üzerine bir tabak kapatılarak (dağılmamaları için) pişirilir. Su az ise sıcak su ilave edilebilir.
Afiyet olsun.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Pınar, görür görmez geldim. Bu nedir böyle.. etli sarmaya bayılırım.

Ama ben bu sarmaya bayıldım. ne kadar ilginç, ne kadar hoş bir sarma. armut şekli verilmesi müthiş yaratıcı. Ananelere, annelere teşekkürler..

yapanların ellerine sağlık. :) Denemek istiyorum ama becerebilirmiyim ki ...

ben biraz hayal edeyim nasıl sarılacağını :)

iyi geceler...

Gönül dedi ki...

merhaba sevgili zeerinciğimizin blog manşetinde gördüm geldim nefis tarifler paylaşmışsınız..ellerinize sağlıkk sarmanın bu haline bayıldım bayıldım..ellerinize sağlık..sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim güzel yorumlar için. Anneannelerin, babaannelerin güzel yemeklerini de unutmamak gerekiyor. Ben bu dolmayı her yediğimde babaannemi hatırlarım.
Sevgili Zerrin eminim yapabilirsin. Kolay gelsin.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Merhabalar,

Ne kadar ilginç bir sarma tarzı. Bizde Ankaralıyız ama hiç görmemiştim. Bu arada Portakallı cheesecake de bir harika ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Sevgili Aysel teşekkür ederim. Bizim aile büyüklerimiz etli yaprak sarmasını bu şekilde yapıyorlar, ben de devam ettirmeye çalışıyorum.

Mutfak Havlusu dedi ki...

çok ilginç görünüyorlar sanki birazda armuta benzemişler.
ellerinize sağlık.