21 Ağustos 2007 Salı

Portakallı Kurabiye



Portakallı Kurabiye, ailemizin son zamanlardaki en favori tatlılarından biri özellikle Yiğit'in portakallı olduğu için sevdiği kurabiye. Ben ilk denememi annemle beraber yaptım çünkü uzun zaman ve emek istiyor. Sonuç mükemmel oluyor, bence denemeye değer.

Annem portakal içini fazla miktarda hazırlayıp buzdolabında saklıyor. Böylece daha kısa sürede, istediğimiz zaman hemen hamuru hazırlayıp kurabiyemizi pişiriyoruz.

Portakallı Kurabiyeyi ilk kez BaaR'ın arkadaşı Hülya sayesinde tatmıştık. Hülyacım anneme ziyarete gelirken bu lezzetli kurabiyelerden getirmişti. Biz de hemen tarifini almıştık.



Tarifimize gelince önce portakallı iç malzemeyi hazırlıyoruz, isterseniz fazla hazırlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Hamuru hazırladıktan sonra elimizde bir parçasını yuvarlayıp açıyoruz. İçine portakalı koyduktan sonra yuvarlak şekil vererek dikkatlice kapatıyoruz. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, ara sıra kontrol ederek pembeleşene kadar pişiriyoruz.

Portakallı iç malzeme:

3 portakal bütün olarak kabuğu ile yaklaşık bir saat haşlanır. Haşlama suyu dökülüp ikinci kez bir saat haşlanır. İkinci haşlama suyunu da döktükten sonra portakallar soğumaya bırakılır.

Portakallar soğuduktan sonra doğranır; mutfak robotunda parçalanıp 2 su bardağı şeker ekleyerek bir tavada katı bir marmelat haline gelene kadar pişirilir.

Kurabiye hamuru:

1 paket margarin
1 su bardağının 2/3’ü kadar sıvı yağ
1 su bardağının 2/3’ü kadar yoğurt
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu veya 1 çay kaşigi karbonat
1 yumurta
un

  • Hamur kulak memesi kıvamında olmalı.
  • Portakalları kabuğuyla uzun süre, suyunu değiştirerek haşlamak önemli, kabuğun acı tadı kalmıyor.
  • Biz tercih etmiyoruz ama servis yaparken üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Afiyet olsun.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

hıımm nefis bir tarif ben de çok seviyorum. ankara'ya gelince yaparsın di mi :)
BaaR

Adsız dedi ki...

Böyle güzel kekler, tatlılar, yemekleri yapıyorsun. Bir de resmini koyuyorsun. Canımız çekiyor. Allahtan tarifini de yazmışsın... Olsa da yesek

Verze dedi ki...

yapilirmi bu simdi bana..zaten aliktan oluyorum burda

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Merhabalar, Bloglar arasında gezerken rastladım sayfanıza. Portakallı kurabiye çok değişik geldi bana. En kısa zamanda denemeliyim nasılsa artık portakal zamanı da geldi. Elinize sağlık sevgiyle http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

Aysel Hanım
Portakallı kurabiye gerçekten çok güzel ve lezzetli oluyor, tavsiye ederim. Sevgiler.

İLKAY dedi ki...

Pınarcığım yeni keşfettim günlüğün ve portakallı kurabiyeni...ellerinize sağlık...portakal bitmeden yapayım diyorum..nefis görünüyor ve de değişik....
Bu arada linklerime eklendin...
Sevgiler,
İlkay

seyran dedi ki...

merhabalar portakallı kurabiye tarifinizi , yaptım arkadaşlarım ve ben çok beğendim paylaşımınız için çoook teşekür ediyorum..... diğer tariflerinizide deniyeceğim....

akasyakokusu dedi ki...

Bu kurabiyeyi bir arkadaşım sizden tarifini alıp yapmış ve bende bizzat yemiştim diyecektim ki Seyran adıyla arkadaşımın yorumunu gördüm..Çok tşkler bende fazlaca yapıp porsiyonluk olarak depreezeye koydum lazım olunca kullandım..Arkadaşın verdiği tarifi kaybedince aramış tek tek portakallı kurabiye tariflerine bakıp nihayet sizde bulmuştum..Ellerinize sağlık sevgiler.

Adsız dedi ki...

çok teşekkür ederim, afiyet olsun