12 Nisan 2020 Pazar

Körili Mercimek Yemeği


Et yemeyenler için güzel bir tarifim daha var :) Tariflerim öyle çok alengirli değil, genellikle evde ne varsa, geleneksel Türk mutfağına yakın olmakla birlikte değişikliklere ve çeşitlemelere açık. Böyle olunca et mutfağın vazgeçilmezi olmuyor. Biz bu alışkanlığı kıralı çok oldu, zor da almadı.

Gelelim yeşil mercimeğe, çok sevdiğim için bir çok tarife eklerim. Klasik erişteli yeşil mercimek çorbası, pırasalı yeşil mercimekli bulgur pilavı, tavuklu yeşil mercimekli bulgur pilavı, ekolojik Anadolu çorbası ilk aklıma gelen ve blogda yer alan tarifler:))

🍀 Bakliyat ve tohumları lektin ve fitik asiti uzaklaştırmak için mutlaka suda bekletiyorum. Suyu da sık sık döküp, süzüp, yeniliyorum. Süresi de genellikle 12-24 saat arası yeterli oluyor. 

🍀 Yeşil mercimeği suda uzun süre bekletince siyah renk vermiyor. Eğer suda bekletmeden pişirmek isterseniz 2 kere suyunu değiştirerek kaynatın, suyu döküp yıkayıp yemeğe ekleyin.

🍀 Köri miktarını tarifte 1 çay kaşığı olarak verdim ancak tadını seviyorsanız 1 tatlı kaşığına kadar arttırabilirsiniz.

Körili Mercimek Yemeği

1 su bardağı yeşil mercimek
1 küçük soğan
2-3 diş sarımsak
1 kırmızı biber
1 küçük patates
1 yemek kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı köri
2 bardak sıcak su
  • Mercimeği yıkayıp en az 8 saat suda bekletin, süzün.
  • Sebzeleri küp şeklinde doğrayın.
  • Zeytinyağını derin tencereye alın soğanı, kırmızı biberi, sarımsağı sırayla ekleyerek kavurun.
  • Salçayı ekleyip 1-2 dakika kavurun.
  • Patatesleri, yeşil mercimeği ekleyin. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ve baharatları ekleyip orta hararetli ocakta pişirin. Gerekirse pişene kadar azar azar sıcak su ekleyin.
  • Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.

1 yorum:

Blog Yaren dedi ki...

Elinize sağlık