9 Ekim 2014 Perşembe

Şambali


Bu bayram  arkadaşım Vesile'den şambali tatlısı yapmayı öğrendim. Şambali bana İzmir'i hatırlatır her zaman. Seyyar arabalarda okul önlerinde satılan tatlıları hatırlarım. O zaman gayet rahatlıkla okul önünde tatlı, midye yer, turşu suyu içerdik. Hele o turşu suyunun tadını hiç bir turşuda bulamıyorum...

Vesile, Şambali yaparken  her adımını bire bir izledim. Sonunda o kadar sabırsızdık ki tatlının fazla soğumasını bekleyemedik, azıcık hırpaladık tepsiden çıkarırken :) Bu yüzden acele fotoğraf çekip hemen tatlıyı yedik.

Şambali

Hamur
4,5 çay bardağı irmik
2 çay bardağı un
2 çay bardağı şeker
2 çay bardağı yoğurt
1,5 çay bardağı süt
1 paket vanilya
1,5 çay kaşığı karbonat

Şerbet
8,5 çay bardağı şeker
6,5 çay bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

Üzerine
yer fıstığı

  • Soğuk olması gerektiği önce şerbeti hazırlayın. Tencereye şeker ve suyu alıp 10 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın. Şerbeti oda ısısında soğutun.
  • Hamur için tüm malzemeleri karıştırın. 30 dakika oda ısısında ara sıra karıştırarak bekletin.
  • Dikdörtgen bir fırın kabını yağlayın. Hamuru dökün, üzerine sıra sıra yer fıstığı dizin.
  • 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.
  • Tepsiyi fırından çıkarıp keki dilimleyin, tekrar fırına koyun. Üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti dökün.
  • Şerbeti emip iyice soğuduktan sonra servis yapın.
Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: