17 Haziran 2014 Salı

Sosyete Mantısı (Yalancı Mantı)


Yiğit bu mantının adına çok gülüyor, hem de böyle mantı mı olur? diye kızıyor. Yine de zaman zaman yapmayı sevdiğim bir tarif, hem pratik hem de lezzetli. 

Benim oğlum tam bir etobur, bunun yanı sıra sevdiği sebzeler belli ve ortaya hem göze hem damağa hitabeden lezzetler çıkmalı ki yesin. Yoğurdu sade yemez, sarımsaklı olmalı, beyaz pirinç yemez, bulgur pilavına bayılır, patlıcan yemez ama brokoli, bezelye, kabak canavarıdır. Böyle huysuz bir ergen olunca zaman zaman ne yapacağımı şaşırıyorum. Sorun yemek yapmak değil ama ne yapacağına karar verebilmek.

* Mantıları ben ufak sevdiğim için yufkayı sekize bölüyorum, dörde bölerek de yapabilirsiniz.

Sosyete Mantısı

3 yufka

1/2 kg kıyma
1 adet kuru soğan
1 domates ya da 1 yemek kaşığı salça
1/2 çay kaşığı tuz 
1/2 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı zeytinyağı

sos için:
2 su bardağı yoğurt 
2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
  • Kıymalı harç için tavaya zeytinyağını alıp kızdırın. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun. Yemeklik doğranmış soğanları kıymaya ekleyin, şeffaflaşana kadar kavurun. Küp küp doğranmış domatesleri, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın, ocağın altını kapatın.
  • Yufkaları sekiz parçaya bölün.  Geniş taraflarına kıymalı harçtan koyup, gül böreği gibi sarın. Ortalarından birer kürdan geçirip sabitleyin.
  • Mantıları fırın tepsisine dizin. Üzerlerine fırça ile çok az zeytinyağı sürüp 170 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Derin bir kase içinde yoğurt ve ezilmiş sarımsakları çırpın.
  • Sos tenceresi içinde tereyağı eritin, zeytinyağını ve salçayı ekleyip sosu hazırlayın.
  • Mantıları fırından çıkardıktan sonra üzerine önce yoğurdu daha sonra salçalı sostan gezdirin. İsteğe göre nane de serptikten sonra servis yapın.
Afiyet olsun.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

ben de sık sık yaparım ve çok severim.elinize saglık çok güzel görünüyorlar. ben de ne zamandır yapmamıştım.yarın yapsam mı acaba? bu böreğin ıspanaklısı da çok güzel oluyor.

Adsız dedi ki...

Ispanaklısını hiç yapmadım, mutlaka güzel olur :) Ellerinize sağlık
Sevgilerimle