28 Ekim 2012 Pazar

Minestrone Çorbası / Sebzeli İtalyan Çorbası


Minestrone di verdure

Kurban bayramının son günü et, kavurma ve tatlılardan yorulan midelerimiz için bol sebzeli, mideyi yormayan ama tok tutan bir çorba hazırlamak istedim, Çiğdem'in aklıma sokması ve elime kereviz sapını tutuşturması ile Minestrone Çorbasına karar verdim. Herhalde bayram ziyaretinden elinde kereviz sapı ile dönen tek insanımdır, kardeşim sağolsun.

Tarif İş Bankası Kültür Yayınları / İtalyan Mutfağı adlı kitabımdan. Kitaptaki bir iki minestrone tarifinin (minestrone con pesto, minestrone estivo gibi) karışımı oldu aslında. Bu çorbanın standart bir tarifi yok, mevsime göre, damak tadınıza göre, beslenme biçimine göre değişiyor. Temel olarak bol ve çeşitli sebze, bakliyat ve bir tür makarna ya da pirinç içeriyor. İsterseniz çorbaya et, pastırma vs. eklenebiliyor. Servis yaparken üzerine rendelenmiş parmesan peyniri / kaşar peynir öneriliyor ama bu seferlik sade servis yaptım.

* Çorbaya 1 adet kereviz sapı ekledim ama bence bu çorbaya lezzet katan sebze oldu, vazgeçilmez.
* Tarifteki defne yaprağını çorbanın içinde sadece 10 dakika tuttum, tadının çok baskın olmasını istemedim. Tahmin ettiğim gibi yeterli oldu.
* Daha sonraki denemelerde mutlaka ıspanak ve pırasa eklemeyi düşünüyorum. Tam bir kış çorbası olsun.
* Tavuk suyu / et suyu kullanılması önerilmiş, evde stok olduğu için tavuk suyu kullandım yoksa sadece su ya da yarı yarıya karışım da olur.
* Çorbayı hemen pişirmek istediğim için fasulye haşlamak ile uğraşmak istemedim, hazır olan Meksika fasulyesini kullandım, haşlanmış nohutta kullanılabilir.
* Çorbayı döküm tencerede pişirdim, hem hacim hem de yavaş yavaş pişirmek için.
* Bol ve bereketli bir çorba oldu, bizim çekirdek aileyi 1-2 gün götürür.

Malzemeler

1,5 litre tavuk suyu (sıcak)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 büyük soğan
2 diş sarımsak
1 kabak
1 havuç
1 patates
1 kereviz sapı
1/2 su bardağı bezelye
1/2 su bardağı haşlanmış meksika fasulyesi
1 domates
1 su bardağı erişte
2 defne yaprağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber


Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsağı ezin, zeytinyağı ile yumuşayana kadar kavurun.


Havuç, patates, domates ve kabağı küp küp doğrayın. Kereviz sapını incecik kıyın. 


Kavrulan soğanın içine kereviz sapı ve havucu ilave edip, 5 dakika karıştırarak kavurun.


Patates, kabak ve bezelyeyi ilave edin, 5 dakika karıştırarak kavurun.


En son domates ve Meksika fasulyesini ilave edin, 5 dakika daha karıştırarak kavurun.


Sıcak tavuk suyunu, defne yapraklarını, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak sebzeler yumuşayana kadar pişirin. (Defne yapraklarını 10 dakika sonra çıkarabilirsiniz.) Sebzeler pişince erişteyi ilave edin, 5 dakika daha erişte pişene kadar kaynatın. Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

11 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Nefis olmuş üstelik besleyici ellerinize sağlık sevgiler

Adsız dedi ki...

Mine Hanım, teşekkür ederim.
Sevgilerimle

Oglak Kizlari dedi ki...

Eline sağlık.
Demekki evde kalan malzemelerle yapılan çorbalar minn..

Ukala anne Çiğdem

Aicha Dalgic dedi ki...

ohla laaa ben bunu denerimm
bisouuuu

www.fraise-framboise.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Çiğdemcim, aynen öyle

j.d. dedi ki...

Yum yum yum.. Ne güzel görünüyor, ilk defa duydum ama deneyeceğim ^^

Unknown dedi ki...

Tam bir bomba....Ellerine sağlık.

Fincan Teyze dedi ki...

hemen oğluma pişirmem gerek...
gerçekten sunumuda çok hoş görünüyor. sayfanızı çok beğendim... tekrar görüşmek dileğiyle ;)

NarTaneleri dedi ki...

Corba mevsimi acildi artik,ellerinize saglik

Unknown dedi ki...

Italyada icmek nasip oldu bi kac defa.. bu tarifide denicem enfes bi corba ben icine zencefil katildigini dusunmustum ama o tat sanirim defne yapragina aitmiss;)

Unknown dedi ki...

Bi kac defa italyada icmek nasip oldu..enfes bi corba.ben icinde zencefil oldugunu düşünmüştüm ama o tat defne yapragina aitmis.;) bu tarifide denicemm:))