11 Kasım 2012 Pazar

Croque-Monsieur ve Madame


Geçtiğimiz hafta sonunda çok uzuuuun zamandır evimize gel(e)memiş olan kardeşim, teyzoşumuz Bahar'ı ağırladık. Benim için zor bir hafta sonu olmasına rağmen kardeşime güzel bir kahvaltı hazırlamak istedim. Fransız mutfağına ait olan Croque Monsieur (Çıtır Mösyö) ve Croque Madame (Çıtır Madam) ile açılışı yaptım. İsimleri pek havalı olsa da bu mösyö ve madam yumurtalı bir çeşit tost ve oldukça tok tutuyorlar.

* Her ikisinin hazırlanışı benzer, yağda ya da fırında kızartılıyor. Ben hafif olması için fırında kızartmayı tercih ettim. 
Croque Madame bizim yumurtalı ekmeğimize benziyor, üste konan ikinci yumurta ağır gelecekmiş gibi düşündürebilir ama lezzetli ve oldukça tok tutuyor.
* Ben tostlarda kaşar peyniri kullandım, orjinal tarifte Emmental ya da Gruyere peyniri kullanılıyormuş.
* Jambon yerine salam hatta pastırma da kullanılabilir.

Croque-Monsieur (1 kişilik)

2 dilim tost ekmeği
1 dilim kaşar peyniri
1 dilim burger peyniri
1 dilim jambon
1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı kaşar peynir rendesi (üzerine)
Tereyağ
Tuz, karabiber
  • Tost ekmeklerine ince bir tabaka tereyağı sürün.
  • Bir dilim tost ekmeğinin üzerine sırayla kaşar peyniri, jambon, burger peynirini yerleştirin. Üzerine diğer ekmek dilimini kapatın.
  • Bir kase içinde rendelenmiş kaşar peynirini, yumurta sarısını, tuz ve karabiberi karıştırın. Hazırlanan tostun üzerine yayın.
  • Önceden ısıtılmış fırında kaşar peynir eriyip kızarana kadar pişirin.



Croque Madame (1 kişilik)

2 dilim tost ekmeği
2 yumurta
1 yemek kaşığı süt
2 dilim kaşar
1 dilim jambon
1 çay kaşığı hardal
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tereyağ
tuz, karabiber

  • Bir kase içinde 1 yumurta, süt, zeytinyağı, tuz ve karabiber karıştırılır. Bu karışıma tost ekmekleri batırılıp her yerinin kaplanması sağlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 1 dilim tost ekmeği yerleştirilir. Üzerine ince tabaka halinde hardal sürülür. Sırasıyla kaşar, jambon, kaşar yerleştirilir. İkinci dilim tost ekmeği ile üzeri kapatılıp önceden ısıtılmış fırında ( ya da tavada) her iki tarafı kızarana kadar pişirilir.
  • Bu sırada tavada tereyağ eritilip 1 yumurta istenen kıvamda pişirilir.
  • Kızaran tost servis tabağına alınır, üzerine tavada pişirilen yumurta yerleştirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.


2 yorum:

Oglak Kizlari dedi ki...

Elinize ayağınıza sağlık.
Süper olmuş. Bahar hnm a selam yola devam diyen anne Çiğdem

Bahar Atakan dedi ki...

Acayip bir lezzetti! Okuyanlar muhakkak denemeli :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails