4 Ağustos 2012 Cumartesi

Demirhindi Şerbeti


Bir ayı geçmiş yeni yazı, yeni tarif eklemeyeli. Bu arada tatilimi yaptım, oğlumla hasret giderdim. Tatil bitti, işe geri döndüm, bir karmaşanın içine düştüm. Her neyse yoğun çalışmanın ardından tekrar normal rutine dönüyor gibiyiz. İşte bu çılgın tempodan dolayı buralara uğrayamadım, yorumları yayınlamayı bile atlamışım.

Ramazan sofraları, tarifleri yok ama hiç olmazsa Ramazana uygun bir içecek tarifi eklemek istedim. Aslında Demirhindi Şerbetini aylar önce yapmıştım. Demirhindi Osmanlı mutfağının vazgeçilmez içeceklerinden birisi. Ben daha önce bu şerbeti Hoşdere Caddesinde yeri olan meşhur şekercilerden Hacı Bekir'de içerdim ama  Hacı Bekir kapanalı çok oldu. 


Demirhindiyi aktarlardan temin edebilirsiniz, ben Kipa'dan kapalı bir pakette aldım. Evin erkekleri önce bir kısmını yediler. Oldukça lifli bir meyve, dış kabuğu kalın gibi görünse de hemen kırılıyor, açıkçası ben sadece tadına bakmak için denedim. Şerbeti de paketin üzerindeki tarife göre yaptım.

* Şerbeti bal veya pekmez ile hazırlamak isterseniz, şeker ilave etmeyin. Bal ya da pekmezi servis yaparken ilave edin.

Demirhindi Şerbeti

400 g demirhindi
2 litre su
100 g şeker ya da bal / pekmez
1 çubuk tarçın
1/4 kibrit kutusu büyüklüğünde zencefil
1-2 karanfil
  • Demirhindi, tarçın, zencefil, karanfil ve suyu akşamdan bir tencereye koyup sabaha kadar bekletin.
  • Tencereye şekeri ilave edip yarım saat kadar kaynatın.
  • Tülbent veya ince delikli bir kevgirden posasını geçirerek süzün.
  • Soğuk servis yapın.
Afiyet olsun.

3 yorum:

Oglak Kizlari dedi ki...

Hoşgeldin Pınar.
Güzel ve ihtişamlı bir dönüş olmuş.
Hemen bir soru geliyor; zencefil taze mi, kurumu?

bide bu Ramazanda susatmazmış, oruç tutanları.

meraklı anne Çiğdem

Adsız dedi ki...

Çiğdemcim ben taze zencefil kullandım ama bence her ikisi de olur.
Sevgilerimle

Oglak Kizlari dedi ki...

Sağol bidenem.

Çiğdem