19 Eylül 2011 Pazartesi

Malt İçecekli Ekmek


Malt içeceklerini sever misiniz bilmem ama ekmeği denemeye değer. Tarif Binnur Akhun Önen'in Taze Ekmekler Sıcak Öyküler kitabından. Binnur'un tarifini okurken malt içeceklerinin anne sütünü arttırdığını da öğrendim, oğlumun bebekliğinde bilmediğim için de hayıflandım.

Yiğit'in doğumunda ekmek makinem yoktu hatta ekmek makinesi almak gibi bir niyetim de yoktu. Erken doğmuş bir bebeği ele avuca gelir hale getirmenin derdindeydim. O sıralarda tek takıntım anne sütüydü doğal olarak.

Taze anneler için bir Binnur'dan bir de benden ( taze anne ekmeği ) birer tarif gelsin.

Malt İçecekli Ekmek

1 bardak alkolsüz malt içeceği
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı süt tozu
1 tatlı kaşığı tuz
3 bardak un
2 çay kaşığı kuru aktif maya

Temel ekmek programı, 700 g (küçük somun), orta kabuk rengi

* Ölçüler Sinbo 4705 ekmek makinesinin bardak ve kaşık ölçüleridir. (1 bardak = 1 cup = 230 ml, 1 tatlı kaşığı = 1 teaspoon = 5 ml, 1 yemek kaşığı = 1 tablespoon = 15 ml)
  • Makinanın ekmek pişirme haznesine malt içeceğini koyun. Makinanın kendi bardak ve kaşık ölçülerini kullanarak tereyağ ve tuzu ilave edin.
  • Sıvı karışımın üzerine unu ve süt tozunu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Unun orta kısmına küçük bir çukur açıp içine mayayı koyun. Makineyi temel ekmek programı, 700 g, orta kabuk rengini seçerek çalıştırın.
  • Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği hazneden çıkarıp bir ızgara üzerine alın. Ekmeğinizi soğuttuktan sonra dilimleyin.
Afiyet olsun.

2 yorum:

durutarifler dedi ki...

Kardeşim emzirirken ne çok içmişti. Ekmeği nasıl oldu acaba ?
Ellerine sağlık.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ekmmek makinasında denenmesi gereken bir tarif ellerine sağlık canım senin de Binnur'un da.

Sevgiler,
Evren