11 Mayıs 2011 Çarşamba

Kefirli Ekmek



Dönüşüm Muhteşem Olacak !

Bloguma haftalarca ulaşamamam, bu sırada ne yapacağımı bilemez hale gelmem beni buralardan uzun süre kopardı. Elim hiç yeni bir şeyler yazmaya varmadı. Bunca yıllık emeğime ve birikime de kıyamadım, zor da olsa tekrar yazmak için uğraşacağım. Ne kadar yorgun olsam, ne kadar az zamanım olsa da ANNE KEDİ'mi seviyorum.

Bu arada evdeki sağlık sorunlarının ciddileşmeden farkedilmesi bazı önlemler almamı gerektirdi. Zaten ev yapımı olsun, sağlıklı olsun diye çırpınıyordum bir de beyaz un, şeker olmasın, tatlı, pasta, fast food olmasın diye uğraşıyorum. Ara sıra bizim evin erkekleri bu durumu sabote ediyorlar ama yavaş yavaş alışacaklar.

Bu arada neler yaptım, daha çok Yiğit ile ilgilendim, sporu, kursu, piyano dersi, ödevleri, sınavları, bu arada bir proje sunumu ve yarışma. Okulların kapanmasını, uzun bir tatili dört gözle oğlumdan çok ben bekliyorum. Tatil demişken şu sıralar Ankara'da fırtına, yağmur ve dolu var. Umutla ılık, güzel günleri bekliyorum.

Bugünün tarifi kefirli ekmek Pakmaya'nın tariflerinden birisi ama ben biraz değiştirdim. Aynı yoğurtlu ekmek gibi mis kokulu, yumuşacık oluyor. Un tercihim genellikle tam buğday unu veya kepekli un ara sıra beyaz unu az olmak şartıyla ekliyorum. Tarifte kullandığım kefir ise ev yapımı, hafta içi sabahtan kefir mayasını süte ekliyorum akşama hazır oluyor. Bizimkiler çok severek içmedikleri için sadece hafta içi yapmak için anlaştık. Evde kefir yapımı ayrı bir yazı konusu olsun.

** Unu tepeleme koymayın, bardağın ağız hizasında olmalı. Eğer karıştırma sırasında hamurun sert olduğunu ya da tam karışmadığını farkederseniz çok az kefir ekleyebilirsiniz. Unun cinsine ve markasına göre un miktarı değişebilir. Beyaz un için 3 bardak sorun yaratmıyor ama sadece kepekli veya tam buğday unu kullanacaksanız 2-3 kaşık eksik un kullanabilirsiniz.

Kefirli Ekmek (700 g için)

250 ml kefir (oda ısında)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
3 bardak un (2 bardak kepekli, 1 bardak beyaz un)
1 tatlı kaşığı instant maya

* Ölçüler Sinbo 4705 ekmek makinesinin bardak ve kaşık ölçüleridir. (1 bardak = 1 cup = 230 ml, 1 tatlı kaşığı = 1 teaspoon = 5 ml, 1 yemek kaşığı = 1 tablespoon = 15 ml)
  • Makinanın ekmek pişirme haznesine kefiri koyun. Makinanın kendi bardak ve kaşık ölçülerini kullanarak şeker ve tuzu ilave edin.
  • Sıvı karışımın üzerine unu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Unun orta kısmına küçük bir çukur açıp içine mayayı koyun. Makineyi temel ekmek programı, 700 g, açık kabuk rengini seçerek çalıştırın.
  • Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği hazneden çıkarıp bir ızgara üzerine alın. Ekmeğinizi soğuttuktan sonra dilimleyin.
Afiyet olsun.

6 yorum:

Bir Dilim Düş dedi ki...

Biz de anne kediyi çok seviyoruz bu kadar yıllık emeğe bence de yazık

Sevgiler
Evren

ozlem dedi ki...

Pınarcım seni ve tariflerini çok özlemiştim.Görünce mutlu oldum.Ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Evren, Özlem nasıl mutlu oldum, teşekkür ederim.
Sevgilerimle...

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

merhabalar canım çok güzel tarifleriniz var bloğunuz çok güzel kapatma derim
ekmek te harika pişerken mis gibi kokmuştur ellerine sağlık selamlar

durutarifler dedi ki...

Özlemiştim anne kedim. Bu kadar çok ara verme lütfen.
Ellerine sağlık, ben de deneyeyim.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Fatma Hanım teşekkür ederim.

Nilaycım güzel sözlerin için teşekkür ederim. Gerçekten çok güzel oluyor, beğeneceğine eminim.

Sevgilerimle....