1 Ekim 2010 Cuma

Patatesli Haşhaşlı Poğaça



Dün akşam geç saatlere kadar mutfaktaydım, bizim Ayaş domatesleri bitmeden kış hazırlıklarımı tamamlamak istedim. Şu an dolabımda kışlık domateslerim ve ketçabım hazır. Bir de sabah kahvaltısı için poğaça yapmaya karar vermiştim. Bu sene kışlık konusunu biraz abarttık, her zaman ki tarhana, erişte, turşu, reçel hazırlıklarına ilave olarak bu sene çeşitli yörelerden alışverişlerimiz oldu, özellikle nohut, bulgur ve patates aldık. Bir kısmını bizimkilerle paylaşacağım ama patatesler Bolu'dan özel geldi, çok bekletmek istemiyorum, bu ara ne yapsam patatesli tercih ediyorum. Bugün az da olsa işyerine bu poğaçalardan götürmüştüm, beğenilince bugünün tarifi bu olsun istedim.

Poğaça hamuru klasik sadece zaman zaman hamura haşhaş tohumu ekliyorum bazen de ince kıyılmış dereotu, her ikisi de çok lezzetli oluyor. Eğer hamura haşhaş tohumu veya dereotu eklemek istemezseniz yoğurdu 1,5 çay bardağı kullanmak yeterli oluyor.

Patatesli Haşhaşlı Poğaça

Hamur malzemeleri
2,5 su bardağı un
2 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
100 gram tereyağ (oda ısısında yumuşamış)
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı haşhaş tohumu

İç malzeme
2 haşlanmış patates
Birer çay kaşığı tuz, karabiber

üzerine
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tüm hamur malzemelerini karıştırıp yoğurun.
  • Poğaçanın iç harcı için haşlanmış patatesleri ezin, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
  • Hamurdan cevizden daha büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayıp daire şeklinde avucunuzun içinde açın. Hamurun ortasına patatesli harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyup  hamuru kapatın.
  • Poğaçaları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerine zeytinyağı ile inceltilmiş yumurta sarısı sürün. 175-180 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

2 yorum:

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

ellerinize saglik cok guzel olmus
hashasi cok severim citir citir etmesine bayilirim :)

fuat gencal dedi ki...

Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılar.