6 Temmuz 2010 Salı

Mualle


Haziran ayında takıldım, bir türlü ilerleyemedim, umarım Temmuz ayı hareketli geçer. Daha önceki yazılarda bahsettiğim döküm tencere yemeklerine başlamalıyım, ilk tarifim de bir Antakya yemeği olan Mualle olsun. Bir patlıcan aşığı olarak ne zamandır bu yemeği denemek istiyordum. Mualleyi Portakal Ağacı'nın tarifini temel alarak pişirdim. Sadece yeşil biber olmadığı için kırmızı biber kullandım, bir de bizimkilerin çok ekşi sevmeyeceğini düşünerek nar ekşisini 2 yemek kaşığı kullandım, buna rağmen bizimkilere ekşi geldi, bence lezzeti tam yerindeydi.

Benim kullandığım döküm tencere emaye kaplı, bu tencerede her türlü sebze, et yemeğini pişirirken her zaman nasıl yemek yapıyorsam aynı şekilde davranıyorum, sadece hiç su ilave etmeden kısık ateşte yemekleri pişiriyorum. Bu şekilde pişen yemeklerin tadını o kadar beğendik ki, özellikle sebze yemeklerini başka türlü pişirmeyi düşünemiyorum bile.

Yemeğimin fotoğrafı akşam saatlerinde çekildiği için çok güzel çıkmamış ama patlıcan seviyorsanız mutlaka deneyin.

Mualle

700 g patlıcan
Yarım su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
1 adet kuru soğan, doğranmış
4 diş sarımsak, dövülmüş
2 orta boy domates, doğranmış
2 yeşil biber, doğranmış
2 yemek kaşığı doğranmış nane yaprağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1/4 su bardağı nar ekşisi
  • Patlıcanı alacalı soyup dörde bölün. Her bir dilimin bir kenarına bıçakla çapraz çizgiler atın. Böldüğünüz her bir parçayı çaprazlamasına üç parçaya kesin. Patlıcanları tuzlu suyun içinde bekletin.
  • Bu arada mercimekleri küçük bir tencereye koyun. Üzerini geçecek miktarda su ekleyip kaynatın. Orta ateşte 15 dakika daha pişirin. Piştikten sonra suyunu süzün.
  • Emaye kaplı döküm tencereyi 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Bir kabın içinde soğanı, sarımsağı, domatesi, biberi, naneyi, salçayı, pul biberi ve 2 tatlı kaşığı tuzu karıştırın.
  • Patlıcanları süzüp kurulayın. Sebzeli karışımın yarısını tencereye yayın. Üzerine patlıcanın yarısını serin. Patlıcanın üzerine mercimeğin yarısını koyun. Mercimeğin üzerine kalan sebzeli karışımın yarısını yayın. Kalan patlıcan, mercimek, sebzeli karışım sırasını takip ederek tencereyi doldurun. Kalan zeytinyağını yemeğin üzerine ve kenarlarına dökün. En son nar ekşisini üzerine gezdirin.
  • Tencereyi ocağa alıp kapağını kapatın ve ocağın en kısık ateşinde yaklaşık 1,5 saat -patlıcanlar iyice yumuşayana kadar- pişirin. Sıcak, ılık veya oda sıcaklığında servis yapın.
Afiyet olsun.

5 yorum:

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok değişik olmuş,en kısa zamanda denemek isterim,ellerine sağlık,sevgilerrrrr.....

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

İsim cok değişik !
Ellerıne sağlık afıyetler olsun bereketi ile..
Sevgiler..

kadınsan dedi ki...

Hiç duymadım bu yemeği. değişik bir tarif.Ben de deneyeceğim.

Adsız dedi ki...

bende döküm tencere aldım, ama nasıl kullanacağımı bilmiyorum. döküm tencerede sebze yemeği yaparken hiç su koymuyorum dediniz, peki yanmıyormu, birde döküm tencere tarifleri verseniz bir kaç tane çok sevineceğim, inanın benimdi 1 yıldır evde yatıyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba, döküm tencerede yemek yaparken hiç su koymuyorum ama ocağın büyük gözünde en kısık ateşte pişiriyorum. Yemekler kendi suyunda pişiyor, tabii ki biraz daha zaman alıyor ama gerçekten çok lezzetli oluyor. Döküm tencere yemekleri eklemek istiyorum ama fotoğraf çekemediğim için henüz tarif veremiyorum.

Pratik bir tavuk yemeği isterseniz zeytinyağında soğan ve sarımsak (isterseniz çok az biber salçası ile) kavurun, tavuk fileto, göğüs, but neresini seviyorsanız tencereye yerleştirin. Birer adet dilimlenmiş patates ve havuç ile çok az kekik, tuz, 1-2 tane karabiber ekleyip tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın.

Afiyet olsun.