8 Temmuz 2010 Perşembe

Közlenmiş Patlıcan Salataları

Her fırsatta çeşit çeşit yaptığım közlenmiş patlıcan salatasını nasıl olmuşsa ANNE KEDİ'me yazmamışım. Herhalde basit olduğunu düşündüm ama evliliğimin ilk yıllarında patlıcan közlemek benim için bir işkenceydi ve çok sevdiğim halde közlenmiş patlıcan salatası da yapamazdım. Bir kaç kez hazır, konserve közlenmiş patlıcan kullandım ama bana annemin közlediği patlıcanların tadını veremedi.
Son zamanlarda sebzeleri közlerken közmatik olarak bilinen tencereyi kullanıyorum, gerçekten işimi çok kolaylaştırıyor. Hem ocak batmıyor hem de patlıcanlar kararmadan közleniyor.
Kırmızı biberleri patlıcanlarla beraber közlüyorum ancak büyük miktarda kış için hazırlayacaksam fırında közlemeyi tercih ediyorum.
Közlenmiş Patlıcan Salatası
3-4 adet topan patlıcan
2-3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağ
1/2 limon
tuz
üzerine maydanoz ve siyah zeytin
  • Patlıcanları çevirerek közleyin. Soğuyunca boydan boya yarın, içini kaşık yardımıyla bir tabağa alın.
  • Sarımsakları soyup, ezin, patlıcana ilave edin.
  • Tuz, zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip karıştırın.
  • Üzerini maydanoz ve zeytin ile süsleyin.

Karışık Közlenmiş Patlıcan Biber Salatası
4 adet patlıcan
3 adet kırmızı biber
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1/2 su bardağı mısır konservesi
1/2 demet maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağ
1/2 limon
tuz
  • Patlıcanları ve kırmızı biberi çevirerek közleyin. Soğuyunca patlıcanları boydan boya yarın, içini kaşık yardımıyla bir tabağa alın.
  • Kırmızı biberin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Biberi dilimleyip patlıcana ilave edin.
  • Soğanı piyazlık doğrayın, sarımsakları ezin, patlıcana ilave edin.
  • Mısır, maydanoz, zeytinyağ, limon suyu ve tuzunu ekleyip karıştırın.
Yoğurtlu Patlıcan Salatası
3-4 adet topan patlıcan
2 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı ceviz içi
tuz
üzerine maydanoz, toz kırmızı biber, zeytinyağ
  • Patlıcanları çevirerek közleyin. Soğuyunca boydan boya yarın, içini kaşık yardımıyla bir tabağa alın.
  • Sarımsakları soyup, ezin, patlıcana ilave edin. Yoğurt ve dövülmüş ceviz içini de ilave edip iyice karıştırın.
  • Servis yaparken üzerini kırmızı biber, maydanoz ve zeytinyağı ile süsleyin.
Afiyet olsun.

6 yorum:

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Pınarcığım hepsi birbirinden leziz. İlk tecrübesizlik yıllarını bilmezmiyim neleri yapamazdım.Yarım kilo biberden dolmayı iki saatte yapmıştım.Şimdi gülüyorum. Ellerine sağlık .Sevgiler..

SeViL ( DenizFeneri ) dedi ki...

Off Off !
Hepsi nin de tadı ayrı kıvamda lezzetdedir..
Ellerıne sağlık afıyetler olsun bereketi ile..

dshandmade dedi ki...

Hepsini bayılarak yerim. şahane görünüyorlar. ellerine sağlık.

Banu dedi ki...

Hepsi birbirinden nefis olmuş ellerine sağlık canım...

Adsız dedi ki...

merhaba
elinize sağlık nefis olmuş
yalnız şunu beirtmeden geçemicem çünkü bu patlıcanlara tophane patlıcanı denir
bursanın tophane semtine has birşey zannedersem ben öyle biliyorum

PINAR dedi ki...

Doğrusu Tophane patlıcanı olabilir tabii, biz İzmir'de hep topan patlıcan denmesine alışmışız, yöresel olabilir. Teşekkürler...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails