27 Ocak 2010 Çarşamba

Kepekli Ekmek



Bizim Evin Kepeklisi

Son günlerde evimizde bir hafifleme rüzgarı esiyor. Daha az, daha sağlıklı, bol sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme programı uyguluyoruz. Amacımız sadece kilo vermek değil, o artımız olacak, yaşam biçimimizi düzene koyma çabası. Yeni yılda aldığımız kararların bir kısmını uygulamaya başladık bile, umarım kalanları da gerçekleştiririz.
Hafif yemeklerin yanına da kepekli ekmek yapmayı tercih ediyorum. Ekmeğimizin %90'nı evde yapıyorum, nadiren yakınımızdaki fırından alışveriş yapıyorum. Bu ekmeği sıklıkla kepekli ve ruşeymli yapmayı tercih ediyorum ama ara sıra değişik ilavelerde olabiliyor.

Malzemeler
1,5 bardak su
2 küçük kaşık tuz
1 büyük kaşık şeker / bal
2 büyük kaşık zeytinyağı
3,5 bardak un
1/2 bardak kepek
1,5 küçük kaşık instant maya
1 büyük kaşık keten tohumu
2 büyük kaşık ruşeym

* Ölçüler Sinbo 4705 ekmek makinesinin bardak ve kaşık ölçüleridir. (1 bardak = 1 cup = 230 ml, 1 tatlı kaşığı = 1 teaspoon = 5 ml, 1 yemek kaşığı = 1 tablespoon = 15 ml)
  • Makinanın ekmek pişirme haznesine makinanın kendi bardak ve kaşık ölçülerini kullanarak su, şeker, tuz ve yağı koyun.
  • Sıvı karışımın üzerine unu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Kepeği, ruşeymi ve keten tohumunu unun üzerine serpin. Malzemelerin orta kısmına küçük bir çukur açıp içine mayayı koyun. Makinayı kepekli ekmek programı, 900g, orta kabuk rengini seçerek çalıştırın. 
  • Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği hazneden çıkarıp bir ızgara üzerine alın. Ekmeğinizi soğuttuktan sonra dilimleyin.

Afiyet olsun.

3 yorum:

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

NE GÜZEL BİR GÖRÜNTÜDÜR BU..
ELLERINIZE SAĞLIK BEREKETLI OLSUN
SEVGİLERLE...

PINAR dedi ki...

Sevil Hanım teşekkür ederim.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Anne kedim; herşeyin çok güzel ellerine sağlık.Ayrıca kızımın arkadaşının ablası olman daha hoş oldu.Sana sevgim saygım katlandı.
herşey gönlünce olsun.Haberleşmek dileğiyle........