3 Eylül 2009 Perşembe

Tarhana Çorbası


Bizim evin beslenme düzeni sağlık problemleri nedeniyle (olan ve olması muhtemel) değişmek üzere. ANNE KEDİ'yi arşivimdeki tariflerle, misafirlerimiz için yapacağım yemek, tatlı vs. ile güncellemeye devam edeceğim. Zamanla yaptığım sağlıklı ve diyet yemekleri de paylaşmaya başlarım. Önceliğimiz sevdiklerimizin uzun ve sağlıklı bir hayata sahip olması, hastalıkların bir an önce hayatımızdan çıkması.

Benim için tarhana kış çorbasıdır, büyüyen bebeklerin, çocukların çorbasıdır. Bizim evde büyükler için acılı, minikler ve acı sevmeyenler için acısız yoğrulup kurutulur. Her yörenin tarhanası, yapılışı, çorbası çok farklı. Kimsenin yaptığı tarhana bir başkasınınkine benzemiyor. Bu işin standartı yok! Çorbanın da standardı olmadığı için aşağıdaki ölçüler bizim evin tarhanasına göre. Hal böyle olsa da benim favorim tarhana çorbasına dereotu ve sarımsak (ara sıra kıyma) koymaktır.

Tarhana Çorbası

4 çorba kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı salça / biber salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağ
4 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru nane
  • Zeytinyağında salçayı hafif kavurup tarhanayı ilave edin. Üzerine su ve tuzu da ekleyip kaynayana kadar sürekli karıştırın. Çorbanın altını kısıp ara sıra karıştırarak 3-4 dakika daha pişirin. Üzerine kuru nane serpin.
Bizim Evin Tarhana Çorbası

4 çorba kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı salça / biber salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağ
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı kıyma
2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
2 yemek kaşığı dereotu
1 çay kaşığı tuz
  • Zeytinyağında önce kıymayı kavurun, salçayı ve sarımsağı ilave edip kavurmaya devam edin. Tarhanayı, üzerine su ve tuzu da ekleyip kaynayana kadar sürekli karıştırın. Çorbanın altını kısıp ara sıra karıştırarak 3-4 dakika daha pişirin. En son ince kıyılmış dereotunu ekleyip ocağı kapatın.
Çocuklar için Sütlü Tarhana Çorbası

4 çorba kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı salça
3 yemek kaşığı zeytinyağ
3 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
  • Zeytinyağında salçayı hafif kavurup tarhanayı ilave edin. Üzerine su ve tuzu da ekleyip kaynayana kadar sürekli karıştırın. Çorba kaynayınca sütü ilave edin. Çorbanın altını kısıp ara sıra karıştırarak 3-4 dakika daha pişirin.
Afiyet olsun.

8 yorum:

lezzetlerduragi dedi ki...

TARHANA ÇORBANIZ ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR.LEZZETİDE ÇOK GÜZELDİR EMİNİM.ELLERİNİZE SAĞLIK...

ufuk dedi ki...

tarhana çorbasına dayanılırmı hiç çok güzel görünüyor.sütlüsünü denememiştim . ilk fırsatta pişirecegim..ellerinize saglık

Adsız dedi ki...

Sevgili Lezzetler Durağı (blogunuza baktım ama isminizi göremedim)çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Sevgili Ufuk, çok teşekkürler. Sütlüsünü özellikle çocuklar için tercih ediyorum, hem hafif oluyor hem de tarhananın kendine has ekşi tadını hafifletiyor. Tavsiye ederim.
Sevgilerimle...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Pınar'cım hayırdır, çok geçmiş olsun.. Bu tarhana inşallah şifa olur.. Ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Aslıcım teşekkürler, şimdi daha iyiyiz :)

durutarifler dedi ki...

Şeker Bayramınız Şeker Gibi Bir Hayat Sunsun Hepimize
İyi bayramlar.
Sevgiler

Unknown dedi ki...

4 çorba kaşığı tarhana 4 çorba kaşığı süzme yoğurt ve 1 yumurtayı çırpın haşlamış tavuk göğsü, 1er fincan haşlanmış nohut ve yarma ilavesiyle pişirip üzerine naneli ve biberli yap gezdirin,yok böyle bir lezzet...