10 Nisan 2009 Cuma

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası ve Blog Ödülleri 2009


Çin eriştesinden Türk eriştesine hızlı bir geçiş yapmak istedim. Bu arada blogum için heyecanlı günler yaşıyorum. Sevgili İpek'in önerisi ile Blog Ödülleri 2009'da yer alıyorum. Bu arada takip ettiğim arkadaşlarımdan bazıları çeşitli kategorilerde aday olmuşlar. Tüm blog sahiplerine başarılar, oylama 11-26 Nisan tarihleri arasında, Blog Ödülleri 2009 sayfasında.

Bahar aylarının bu değişken günlerini yaşarken sıcacık, lezzetli bir çorba ile devam ediyorum. Erişteli mercimek çorbası, bir çok yörede bilinen bir çorba. Ankara'da da sakala sarkan, sakala çarpan isimleri ile de bilinir.

Bu çorbayı yaptığım zaman yanına sadece salata ya da hafif bir yemek yapıyorum çünkü yemek kıvamında oluyor. Benim için erişteli mercimek çorbası çocukluk ve gençlik dönemlerimin "sınav çorbası", sınav zamanları annemden ısrarla bu çorbayı isterdim.

Çorbada annemin yaz sonunda yaptığı erişteyi kullandım, erişte tarifi umarım gelecek senenin kış hazırlıklarında yer alır.

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı erişte
200 gr kıyma
5 su bardağı sıcak su
2 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça ya da 1/2 su bardağı domates rendesi
1 çay bardağı sıvı yağ, tuz
Üzeri için :1 yemek kaşığı tereyağ, kuru nane, kırmızı biber istenirse ince kıyılmış dereotu

  • Yeşil mercimekleri 2 bardak suda dağılmayacak şekilde haşlayıp, suyunu süzün.
  • Başka bir tencereye sıvı yağı koyup, yemeklik doğranmış soğanları içine alın. Soğanların pembeleşmesiyle birlikte kıymayı ilave edip kavurun. Salçayı da katıp 1-2 dakika hep birlikte kavurun.
  • Mercimeği kıymalı karışımın içine koyun, sıcak suyu ve tuzu ilave edip kaynamasını bekleyin. Birkaç dakika kaynayan çorbaya erişteleri koyup karıştırın. Erişteler pişene kadar çorbayı kaynatın.
  • Çorba kaynayıp erişteler pişince ayrı bir tavada tereyağında kırmızı biber ve nane kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. İsterseniz servis yapmadan önce üzerine ince kıyılmış dereotu serpebilirsiniz.
Afiyet olsun.

4 yorum:

buklet, terlik, sabun dedi ki...

tşk ederim.

BY.CodeR dedi ki...

Bildiğiniz gibi BLOGobik Blog Ödülleri 2009 (Yarışması)'a katıldı. Bu yarışmada başarılı olabilmem için sizlerin o değerli oylarına ihtiyacım var.
Bana ve Siteme destek olmak için

http://2009.blogodulleri.com/blog/blogobik

oy vermeniz yeterli.

Desteklerinizi Bekliyorum.
Teşekkürler!

Oglak Kizlari dedi ki...

Pınar ım, kaç kişilik oluyor bu çorba.

Diğer yorumlara bakınca da pek alakasız kaldı.

Öperim.
Cahil anne Çiğdem

Adsız dedi ki...

Çiğdemcim, bu çorba çok bereketli olanlardan, nerden baksan en az 6 kişiyi doyurur:)