1 Aralık 2008 Pazartesi

Ev Yapımı Yoğurt


Geçtiğimiz yaz aylarında evde bol bol yoğurt yaptım. Evde yoğurt yapmak bana kendi ekmeğimizi yapmak kadar keyif veriyor. Oğlumun bebekliğinde de her gün taze yoğurt yapardım. Yiğit büyüyüp hazır yoğurtları yemeye başlayınca bu alışkanlığımı bırakmıştım. Bu yaz ise daha sağlıklı ve güvenilir olduğu için eski alışkanlığıma döndüm.

Ankara'ya döndüğümüzden bu yana ise henüz evimde yoğurt mayalayamadım. Fotoğraflarım yaz aylarından kalma.



Yoğurtlarım evde ilgi görünce Yiğit için bir kaç meyveli yoğurt denemem de olmuştu. Oğlum meyveli yoğurtların içinde (şeftalili, muzlu, böğürtlenli) en çok muzlu tarçınlı olanını sevmişti. Malzemeler 1 litre süt ¼ bardak taze yoğurt
  • Sütü tencereye alıp bir taşım kaynatın. Tencereyi ateşin üzerinden alıp süt ılınana kadar bekletin.
  • Taze yoğurdu geniş bir kaba alıp pürüzsüz olana kadar karıştırın.
  • Sütün sıcaklığını parmağınızla kontrol edin. Süt ılık değil, sıcak olmalı ancak parmağınızı yakmamalı. Yoğurt yaklaşık 45 derecede mayalanıyor, sıvı termometreniz varsa sütün sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.
  • Mayalama zamanı gelince; sütten bir kepçe alıp mayanın içine katın ve iyice karıştırın. Daha sonra mayalı karışımı süte ilave edip 1-2 dakika karıştırın.
  • Yoğurt karışımını cam bir kaba veya küçük kavanozlara alıp bir tepsinin üzerine yerleştirin. (kapaklarını kapatmayın) Fırını yoğurt moduna ayarlayıp (40-50 derece arası) tepsiyi içine yerleştirin. 4 saat boyunca fırında tutarak mayalanmasını sağlayın.
  • Yoğurdunuzu fazla sarsmadan fırından alıp dışarıda 10 dakika bekletin. Kapların kapaklarını kapattıktan sonra buzdolabına yerleştirin. 12 saat dinlendirin.


Meyveli Yoğurt

Meyveli yoğurdun hazırlanması ve mayalanması için de aynı yöntemi kullanıyorum. Meyveleri çok az şekerle pişirip küçük cam kavanozların altına yerleştirip üzerine de maya ilave edilmiş sütü ekliyorum. Meyveli yoğurt için sütün içine tat vermesi için bal ya da şeker ilave edebilirsiniz. (1 litre süt için 1 çorba kaşığı bal / şeker) Yoğurdun daha yağlı ve kıvamlı olmasını isterseniz 1 litre süte kaynatırken 1 paket (200 ml) çiğ krema ilave edin. Aynı şekilde mayalayın.



Afiyet olsun.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık.
kızım bebek ve küçüklüğünde bende pek yapardım ama sonra ne oluyorda hazırllara geçiyoruz..
sanırım pratiklikten ama sağlıklı olan bu.
meyvalı olanları ben de deneyeceğim saolasın

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Pınar'cım tam bir annenin yapacağı ilgi ve özen isteyen nefis bir tarif.. Ellerin dert görmesin.. Küçükken, hatırlıyorum da, annemle rahmetli babaannem de evde yoğurt yaparlardı..

durutarifler dedi ki...

İlk anne olduğumda yoğurdu tutturabilmek için ne uğraşmıştım. Ben tuttura bilene kadar komşularım yoğurt yapmıştılar :))
Ata büyüdü ev yapımı yoğurt unutuldu.

Unknown dedi ki...

Ben ne yaptıysam tutturamadım.sonunda vazgeçtim .şimdi yazınızı okuyunca heveslendim bir daha deneyeceğim.
ellerinize sağlık
sevgiler

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Pınar'cığımmm,

Yiğit'in ağzına layık bir lezzet hazırlamışsın.. Özenli anna olmak budur işte..

Ellerine sağlık canım,

Sımsıcak sevgiler...

TAZE NANE dedi ki...

Bir bayram gülüşü savur göklere, eski zamanlara gülücükler getirsin, öyle içten öyle samimi,
gözyaşlarını bile tebessüme çevirsin.Damağınızı, ruhunuzu ve çevrenizi tadlandıran,
gerçekten güzel ve bereketli bir bayram dilerim.

PAPİŞ STYLE dedi ki...

birşey sormak istedim, fırını yoğurt moduna alıyoruz ya 40-50 derece neyse ısındıktan sonra fırını kapatıyor muyuz? Ben orayı anlayamadım:( çok teşekkürler şimdiden.

Adsız dedi ki...

Mayalanma süresi boyunca fırını kapatmıyoruz, yoğurt modunda kalıyor.
Sevgilerimle