17 Nisan 2008 Perşembe

Portakal Şekeri


Portakal zamanı geçiyor, yaz geliyor, benim portakal şekerimi acilen eklemem lazım. Daha ıspanaklı bir sürü tarif var, zamanında ekleyemedim, havalar iyice ısındığı günlerde pek de keyifli olmayacak.

Benim portakal seven oğlum, bu tarifi yazarken bile yalanmaya başladı, portakal şekeri kaldı mı diye soruyor. Tüm şekerleri kendisi yememiş gibi ne zaman bitti diye de kızıyor.

Portakal Şekeri

3-4adet kalın kabuklu ve iri portakal
2 su bardağı toz şeker
yarım limon suyu
  1. Portakalları iyice yıkayın, kabuğunu soyun. İç taraftaki beyaz etli kısmı bıçakla iyice alın. Kabukları ince ince doğrayın.
  2. Bir tencerenin içine portakal kabuklarını koyun. Üzerine örtecek kadar soğuk su ekleyip kaynatın, yaklaşık 5 dakika kaynayınca suyunu süzün. Bu işlemi 3 kere tekrarlayın. En sonunda kabukları soğuk suyun altından geçirin.
  3. Başka bir tencerenin içine kabukları ve 2 su bardağı toz şekeri koyun. Orta ateşte, şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eriyince ocağın altını iyice kısın ve yaklaşık 1 saat pişirin. En son limon suyunu ekleyin böylece yoğun bir kıvam olacak.
  4. Portakal şekerlerini tel ızgara üzerine alıp fazla şerbeti süzdürün. Düz bir tabağa, tozşeker koyun ve portakal şekerlerini toz şekerin üzerinde yuvarlayın. Serin bir yerde, ağzı iyice kapatılmış bir kapta saklayın.
Afiyet olsun.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

pınar artık sana diyecek bişey bulamıyorum.portakal şekeri de yapmışsın ya pes artık arkadaşım.tebrik ediyorum ve önünde saygıyla eğiliyorum.yiğit çok şanslı.ellerine sağlık.
Esin

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Nefiisssss! Ben de denemek istiyorum, acaba çok mu geç kaldım kalın kabuklu portakal bulmak için? Her halükarda mutlaka denenecekler listeme aldım..Ellerine sağlık sevgili Pınar..

Adsız dedi ki...

canim pinarcim ne hos bir tarif bu boyle bayildim, eline saglik bu ne marifet masallah opuyorum ve guzel bir hafta sonu dilerim.

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
portakal sekerleri harika birsey bunlar, valla cok takdir ettim seni bunlari bile kendin yapmissin, ellerine saglik diyorum.

Sevgiler ve kocaman öptüm..

Bak ben dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar, sanırım hem yemesi hem de yenilecekleri bu şekerlerle süslemesi pek güzel olacaktır, ben de denemeyi düşünüyorum ama sanırım biraz geç kaldık, portakal bulabilir miyim bilmiyorum da acaba limon kabuğuyla da olur mu?
Bu arada güzel sayfanız, özenerek hazırlanmış tarifleriniz için teşekkürler:)))

Adsız dedi ki...

Esincimmm çok güldürdün beni, ne yapayım arkadaşım hiç biriniz buralarda değilsiniz, bana da mutfakta bol bol geçirecek zaman kalıyor. Öpüyorum.

Aslı teşekkür ederim, haklısın kalın kabuklu portakal zamanı geçti, diğerleri ile nasıl olur bilmiyorum.

Huriyecim teşekkürler.

Kevser teşekkür ederim.

Suzinaz aramıza hoş geldin, güzel sözlerin için teşekkür ederim. Limonlada güzel olur ama yine kalın kabuklu olanları tercih etmek gerekir.

Sevgilerimle.