9 Şubat 2008 Cumartesi

Çiğ Köfte ve Gavurdağı Salatası


Dün akşam tatilimizi tamamlayıp İzmir'e döndük. Ankara'ya giderken de yol uzun gelmişti ama dönüşte daha çok sıkıldık. Yiğitim bir daha gündüz yolculuğu yapmama kararı aldı. Büyüklere bile zor gelirken çocukları 8 saat bir koltukta oturtmak gerçekten zor.

Bugün Bahar'ın güzel haberlerini aldım, bacağının sorunsuz, eskisi gibi olacağını duymak moralimi düzeltti. Annem de sayfaya tariflerini eklemeye başla diye hatırlatınca bilgisayarın başına oturabildim. Bu tatil tarifleri de bayram tarifleri gibi bir kenarda kalmasın, arka arkaya ekleyeyim.

Çiğ Köfte ve Gavurdağı Salatasını babam yaptı. Ben İzmir'den gelirken isteyeceklerimi kafama koymuştum, bazılarını yapabildik bazılarını da koşuşturmalarımız nedeniyle erteledik.

Çiğ köfteyi çok severim ama babamın yaptığı köfte dışında başka yerde yemem. Hem mikrobiyoloji eğitimi almış olmam hem de meslek tecrübelerim sonucu... Bizim evde de çok sık yapılmaz, özeldir. Etin alınması, dondurulması, malzemelerin özenle seçilmesi ve babamın gösterdiği özen sonucu mükemmel bir çiğ köfte ortaya çıkar.



Malzemeler
1/2 kg özel çekilmiş dana kıyma (yağsız, sinirsiz, 1-2 gün derin dondurucuda bekletilmiş)
1 kg köftelik bulgur
2 orta boy kuru soğan
Biber salçası
Domates salçası
2 limon (küçük doğranmış)
1 çay bardağı sıvı yağ
İnce doğranmış taze soğan, maydanoz, nane
Kimyon, karabiber, pul biber

  1. Geniş bir tepsiye ayıklanmış bulgur alınır. Salçalar, rendelenmiş kuru soğan ve limon eklenip iyice karışana kadar ovulur.

  2. Kıyma ilave edilir, yoğurulur.

  3. Baharatlar eklenip yoğrulmaya devam edilir. Ara sıra sıvı yağ azar azar ilave edilir. Yoğrulan köftenin içinden limon kabukları çıkarılır.

  4. Bulgur iyice yumuşayana kadar yoğrulur. İnce kıyılmış yeşillikler ilave edilip yoğrulmaya devam edilir.

  5. Köfte şekli verilip marul ve taze nane ile servis yapılır.

Gavurdağı Salatası


Babam çiğ köftenin yanına mutlaka Gavurdağı Salatasını da yapar. Bir de bol yeşillik ve lavaş olur. Salatalara nar ekşisi çok yakışıyor özellikle de bu salataya.

Salata malzemeleri

5-6 domates

2 salatalık

2-3 yeşil biber

6 dal taze soğan

1/2 demet maydanoz

1/2 demet taze nane

1/2 su bardağı ceviz

Sos malzemeleri

Zeytinyağ

Nar ekşisi

1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası

Sirke / limon

1 tatlı kaşığı sumak

Tüm salata malzemeleri küçük küçük doğranır. Üzerine hazırlanan sos ilave edilir.

Afiyet olsun.

11 yorum:

sibellebutikpasta dedi ki...

Merhaba, Ankara'yı özleyen birini görmek Ankaralı biri olarak hoşuma gitti doğrusu, hem de çok ilgimi çeken bir konuda, mikrobiyoloji eğitimi almış biri...Babanın ellerine sağlık, ziyaretin için de teşekkürler. Yine beklerim:-)
http://sibelintarifdefteri.blogcu.com

NiNo dedi ki...

ayy nasil canim cektiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii cig kofteeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Adsız dedi ki...

Sevgili Sibel, teşekkürler. 7 aydır İzmir'de yaşıyorum, Ankara'nın yeri benim ayrı çünkü hem ailem hem de arkadaşlarım, sevdiklerim orada. Umarım tekrar Ankara'da yaşamak kısmet olur.
Ninocum teşekkürler, benim de canım çekti yeniden :)

Unknown dedi ki...

Çiğ köfteyi eşimin Hatay lı olmasıyla alıştım .Hatta özler oldum ,canım çeker oldu ...E şimd gördüm inannın o gavur dağı salatasıyla nasıl canım çekti anlatamam.Ellerinize sağlık.sağlık ve afiyetle

Ilker Erdem dedi ki...

Ellerinize saglik mis gibi cig kofte. Ben de cok severim. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Hande teşekkür ederim, bence gavurdağı salatası ve çiğ köfte ayrılmaz ikili, bayılırım.
İlker teşekkür ederim, sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

çiğ köfte istiyorummmmmmmmmmmm. babama söylesem yapar mı acaba :)
ÇiÇem

Adsız dedi ki...

her ikisi de harika bir lezzet nasil canim çiggg kofteee çekti bu saate anlatamam sanirim, ellerine saglik canim, afiyetler olsun sizlere.

Adsız dedi ki...

Çiçemcim babama söyle bi daha yapsın ama beni de çağırın.
Huriyecim teşekkürler, olsa da yesek değil mi?

Adsız dedi ki...

kusura bakmayın ama bir güneydoğulu olarak tenkidim olacak;kıyma kullanmakta isekte esasında koyun butunun kara eti denilen yağsız kısmı tahta tokmakla dövülerek (sinirler de bu suretle ayrılır)öldürülür.et soğan domates ölçüleri birbirdir.kesinlikle sıvıyağ konulmaz sıvıyağ koymak ticaridir ve şişmesini önlemek içindir.baharatlar keyfekederdir.

Adsız dedi ki...

Merhaba, paylaşımınız için teşekkür ederim. Biz güneydoğulu değiliz ama babam bu şekilde çiğ köfte yapmayı Gaziantepli bir arkadaşından öğrenmişti hatırladığım kadarıyla. Çiğ köfteyi hiç bir ticari amaçla yapmadığımız için ben alıştığımız bu ölçülerde, yağlı, baharatlı tarifi paylaşmakta sakınca görmedim.
Sevgilerimle....