18 Şubat 2008 Pazartesi

Cibes



Hafta sonları Yiğit sporunu yaparken ben ve eşim Alsancak'ın altını üstüne getiriyoruz. Bizim içinde yürüyüş yapmak için fırsat oluyor. Pazar günleri de Alsancak Pazarını turluyoruz, güzel ve taze otları, sebzeleri, meyveleri alıyoruz.

Artık bir çok markette ege otlarının hepsi bulunuyor ama ben İzmir'in pazarlarını değişmem hiçbirine. Alışveriş yapmasam da dolaşmak çok keyiflidir. Her şey taze ve iştah açıcıdır. Evimin ve iş yerimin civarında da o kadar çok manav ve seyyar satıcı var ki canım ne zaman istese otlardan bulup alabiliyorum.

Bu hafta sonu çok soğuk olduğu için hiçbir yere gidemedik ama soframızda otlarımız eksik değildi. Sebzeleri buharlı makinede haşlamayı tercih ediyorum ama kaynar suda çok yumuşatmadan da haşlanabilir.

Malzemeler
1/2 kg cibes
Zeytinyağ
Limon

Cibesler ayıklanır, yıkanır. Kaynayan tuzlu suda veya buharlı pişiricide hafif yumuşayana kadar pişirilir. Servis tabağına alınıp üzerine zeytinyağ ve limon gezdirilir.

19.02.2008 Notu: Sevgili Ezgi ve İlker'in yorumu üzerine eklemek istedim. Cibes mevsimi Ekim ayından başlayarak Mart-Nisan aylarına kadar devam ediyor. Bu aralar İzmir pazarlarında ve sokaklarında bolca bulunuyor. Lahanalar kesildikten sonra dibinden kendi kendine çıkan filizler olduğunu biliyorum. İnternette araştırınca çok bilgi yok ama 'cücük' denilen yabani lahana olduğunu okudum. Daha fazla bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.


4 yorum:

EZGi :)) dedi ki...

bende egeliyim.ama hiç duymadım bu otu.çokdeğişik ve güzel ir tarif.ellerine saglık canım sevgiler

ilker'in mutfagi dedi ki...

valla çok güzel görünüyor ama ben hiç duymadın bu sebzeyi.merak ettim şimdi.biraz bahsedersen sevinirim.ellerine sağlık.sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili İlker teşekkür ederim.
Cibes daha çok Giritlilerin ve İzmirlilerin bildiği bir ot sanırım. Mevsimi Ekim ayından başlayarak Mart-Nisan aylarına kadar devam ediyor. Lahanalar kesildikten sonra dibinden kendi kendine çıkan filizleri. İnternette araştırınca çok bilgi yok ama Türklerin 'cücük' dedikleri yabani lahana olduğunu okudum. Ayrıca Sevgili Tijen İnaltong'un Bir Ot Masalı kitabında daha ayrıntılı bilgi bulabiliriz.

Tijen dedi ki...

Hmmm cibez!