9 Ocak 2008 Çarşamba

Bir Fincan Salep


Bu geçmek bilmeyen hastalık beni süründürüyor. Bugün öğleden sonra dayanamadım izin aldım, evime geldim. Yiğit okuldan dönene kadar biraz dinlendim, artık iyileşsem diyorum ama bu seneki salgın İzmir'i kırdı geçirdi. Etrafımızda hasta olmayan kimse kalmadı.

Hastalığın iyi bir tarafı olur mu bilmem ama biz de salep pişirip içmeyi alışkanlık haline getirdi. Önceden keyif için ara sıra içerdim. Üye olduğum çeşitli gruplarda salebin öksürük, geniz akıntısı ve soğuk algınlığının yarattığı şikayetleri azalttığını okuyunca her akşam pişirmeye başladım.

İyi ve lezzetli salep pişirmenin püf noktaları olduğunu da araştırdıkça öğrendim. Öncelikle marketlerde satılan hazır karışımları kullanmıyorum, aktardan saf salep alıyorum. Saf salep biraz pahalı ama diğerleri gibi katkılı ve nişastalı olmuyor ama bunun içinde güveneceğiniz bir yerden almak gerekiyor. Güzel bir fincan salep içmek için yapmanız gerekenler:

Yarım litre süt
2-3 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı toz salep
1 paket vanilya (istenirse)
üzerine tarçın ve zencefil

Az miktarda şeker ve salep bir bardak sütle karıştırılır, macun haline gelmesi beklenir. Kalan soğuk süt ve şeker ilave edilip, kısık ateşte devamlı karıştırılarak pişirilir. Ateşin kısık olması ve sürekli karıştırmak çok önemli, hem salebin pürtüklenmesini hem de dibe çöküp yanmasını engelliyor. Salep kaynayınca isterseniz 1 poşet vanilya da ekleyebilirsiniz.

Fincanlara aldığımız salebin üzerine tarçın ve zencefil serperek servis yapıyoruz.

Yoğun kıvamlı salebi içemeyen çocuklar için daha az şekerle pişmiş salebi yarı yarıya sütle sulandırıp bal ile sunabilirsiniz, yine çok güzel oluyor.

Afiyet olsun.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

AH CANIM BENİM COKK GECMIS OLSUN TEKRAR... BURDA OLSAN ANNEM SENI PAMUKLARA SARMALAR SARAR UYUTURDU IYILESTIRIRDI HEMENCECIK KAVUSMAMIZA AZ KALDI :)) OPUCUKLER.. SAHLEP TARIFI ICIN TESEKKURLER

Adsız dedi ki...

canim merhaba, sonunda iyilesip geli verdim, geçmis olsun dileklerin için sana çok tesekkur ederim canim sagol.
canim sanada çok geçmis olsun, valla bitmek bilmiyor geçmek bilmiyor bende biktim, aman lutfen kendine dikkat et, sana birsey olmasin emi.
tatlim eee bende tam iyilesmek için bu sahlepi içeyim tamam mi:)) ellerine saglik sahlepi çok severim bol tarçinli, optum canim gorusuruz.

Adsız dedi ki...

Çoook çoook geçmiş olsun canım yaa..

berbat gerçekten bu salgın. Ben de kimle görüşüyorsam hasta...

Sahlep pek severim. çok sık içmesemde..

bu akşam bende yapayım canım istedi :)

ellerinize sağlık
www.misssgibi.com

Adsız dedi ki...

Baarcım az kaldı, geliyorum.
Huriyecim teşekkürler.
Zerrin gerçekten kötü bir salgın var,kendine dikkat et.

Tijen dedi ki...

Sevgili Pınar,
Sadece şu yandaki miniği seyretmek için bile her gün gelebilirim sitene. Nasıl seviyorum yavru kedileri. Bir tane olsa da sevsem!

Adsız dedi ki...

Tijencim, biz de çok seviyoruz ama alerjilerimiz yüzünden evimize alamıyoruz malesef. Oğlumla hayali bir kedimiz bile var, adı DUMAN. Her gece uykudan önce Duman'ın maceralarını konuşuyoruz :)
Sevgilerimle.

Leziz Sofralar dedi ki...

Cok gecmis olsun umarim tez zamanda eski halinize dönersiniz,sahlep nefis duruyor bu hastaliga cok cok iyi geliyor bilirim...

sevgiler...

Adsız dedi ki...

Seval, teşekkür ederim, iyileşiyoruz çok şükür.