25 Aralık 2007 Salı

Truffle



Bu bayram ilk defa truffle yaptım, çok beğenildi, çabucak tüketildi. İlk deneme için iyiydi ama daha güzel ve şık bir görüntü için daha fazla uğraşmam gerektiğini anladım. Umarım bir daha ki sefere göze daha hoş gözüken truffle yapmayı başarırım.

Truffle için çok çeşitli tariflerle karşılaştım, çoğu birbirine benziyordu. Ben yaparken "Annemin Sable Bisküvisi" Zeynep'in önerilerine dikkat ettim.

Malzemeler
150 g bitter çikolata
200 ml krema
100-150 g kakaolu kek (herhangi bir kek çeşidi olabilir)
Kaplamak için hindistan cevizi, kakao, pudra şekeri, tarçın-zencefil karışımı, şekerlemeler vs.

1. Kırdığınız bitter çikolataları bir mikrodalga kabına koyup 1 dk kadar ısıtın. Mikrodalgadan alıp bir spatula ile karıştırın ve tekrar 1 dk ısıtın. Çikolata 2 dk sonunda tamamen erimişse bir kenara alin. Erimemişse kısa bir süreliğine tekrar mikrodalgaya koyabilirsiniz ama yakmamaya dikkat edin.
2. Kremayı bir kaba boşaltın, içine bitter çikolatayı döküp hızlı hızlı, krema ve çikolata tamamen tek renk olana ve iyice katılaşana kadar karıştırın.
3. Karışıma robotta çekilip un haline getirilmiş keki ilave edin, soğuk bir ortamda, buzdolabı olmamalı, katılaşmasını bekleyin.
4. Katılaşınca küçük parçalar koparıp yuvarlayın, dışını istediğiniz malzeme ile kaplayın.
Afiyet olsun.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

truflar nefis olmuş...

nes-kafe dedi ki...

Truffle harika birşey bence :) hazırlaması kolay istediğin gibi çeşitlendirebilirsin ve tadı nefisss :)
ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

trufflar harika gorunuyor
ellerine saglik
bitane aldim...

www.yenitadlar.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Sevgili leziz, nes ve yenitadlar teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Truffle malzemelerimi satın aldım (krema niye bu kadar zor bulunur birşey acaba), yılbaşı akşamı için rulo pastanın yanına yakışırlar herhalde. Bu arada eğer rulo pasta yapıyorsan kekinin biraz daha yumuşak olması için önerebileceğin bir püf noktası var mı? Yeni yılını çok kutluyorum. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

ipekcim,
yorumunu çok geç farkettim kusuruma bakma, umarım güzel olmuştur truflar.
rulo pasta için pandispanya tarifimi en kısa zamanda eklerim, sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Merhabalar ben Fransada yasiyorum ve eskiden boyle seylerle ilgilenmedigim icin pek fazla bilmiyorum
krema dediginiz sey acaba burda satilan creme liquide olabilirmi?
yardim ederseniz cok sevinirim:)
cok guzel gorunuyorlar deniycemde:)

Adsız dedi ki...

Sevgili Lala,
Krema, süt kreması ya da çiğ pastörize krema. Şekersiz ve yoğun kıvamlı, hem tatlı hem de yemeklerde kullanabilirsin. Benim kullandığım 200 ml. lik. Yurtdışında heavy cream veya creme fraiche olarak satıldığını söylediler, emin değilim.

Adsız dedi ki...

Pinarcim cok tesekkur ederim tarifin ve yardimin icin bugun magazaya gittim alisveris icin bu aksam yapmaya karar vermistim creme liqide aldim birden gozume creme freche carpti biz onun icine seker koyup yiyoruz guzel oluyor boyle dedim alayim yorumunu gorunce creme fraiche baska ise yaradi;)
cokta guzel oldular bence!
kakao cok yogun ve aci olur diye yerine nesquike le kapladim ama pek hos olmadi birazinida hindistan cevizi ile yaptim en guzeli oydu havasini degistiriyor gercekten;) bir dhaki sefere hediye olarak bir arkadsima hediye olarak goturmeyi ve bayramlarda misafirlere tutmak icin yapmayi dusunuyorum=)
uzerine kucuk kucuk kesilmis renkli sekerler oluyor ya boyle incecik onlarla kucuk cikolata parcaciklariyla da suslenir guzel olur yani cocuklar icin ozellikle renkli gorduklerinde=)
neyse cok mutluluk duydum bu aksam becerebildigim icin aslinda basit bi tarif ama bazen hayal kirikligi yasiyorum:)tekrardan paylastigin icin sagol bu guzel tarifi
sevgiyle kal;)
cok uzun bi yazi yazdim sanirim :)

Adsız dedi ki...

Lala dediğin gibi bayramlarda ve hediye olarak çok uygun oluyorlar. Üzerini kaplamak sana bağlı, sevdiğin ve hayal edebildiğin her malzemeyi kullanabilirsin bence de Hindistancevizi çok yakışıyor. Trufların güzel olmasına sevindim, ellerine sağlık.
Sevgilerimle.