15 Ekim 2007 Pazartesi

Çığırtma


Bayramın üçüncü günü Bergama'daydık. Canım arkadaşım, Esincim Bergama'ya bayram için geldi. Biz de ailece ziyaretlerine gittik. Bergama'yı gezemedik, hava çok soğuktu, çocukların hasta olmasından korktuk. Evde çok güzel vakit geçirdik, bol bol sohbet ettik, yemekler, tatlılar yedik, çaylar, kahveler içtik. Zaman çok çabuk geçti, evimize dönmek için arkadaşımdan, ailesinden ayrıldık. Bizim için çok özel bir gün oldu.

Çığırtma Bergama'ya özgü, çok lezzetli bir yemek. Esin bize anlatırdı ama gözümde patlıcanların nasıl spiral doğrandığını canlandıramazdım, şimdi öğrendim. Çığırtma, benim favorilerim patlıcan ve biberle yapılıyor. Mesude Teyze'den hemen tarifini aldım. Ellerine sağlık, çok lezzetliydi. Bundan sonra ben de sık sık yaparım.

Mesude Teyze'nin tarifi:

Özellikle ince, uzun patlıcanlar seçilir. Patlıcanlar şerit şerit uzunlamasına soyulur, enine bıçakla spiral şeklinde çizilir. Patlıcanlar birkaç parçaya doğranır. Patlıcanların acısının çıkması için tuzlu suda bekletilir. Patlıcanlar yıkanıp suyu süzüldükten sonra tavaya dizilir üzerine doğranmış yeşil biberler konup, zeytinyağı ile tavanın kapağı kapalı olarak kızartılır. Üzerine rendelenmiş domates ,tuz, çok az şeker istenirse sarımsak eklenip suyunu çekene kadar pişirilir. Yoğurtla servis yapılır.

Afiyet olsun.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Pinarcığım
ya bu çığırtmayı ben de bi severim ki!!!Mesude teyze yapmıştı hakaten güzeldi
kabağı mutlaka deneyecem
Bu arad aldığın iş teklifini değerlendir
Bu arad kızım hllo how are you diyo
Bi anlamı var mı bilmem söylemesinin

Öpüyorum senive Yiğiti
Sevgiler Gönül

Adsız dedi ki...

Gönülcüm,
Evde ingilizce konuşacaksınız bu gidişle, hadi hayırlısı.
öpüyorum, kendinize iyi bakın.

Tijen dedi ki...

Mesude teyzeler ne güzel tarif verir değil mi Pınar?
Hülya teyzeler, Ayşe teyzeler, Süheyla teyzeler de...

Adsız dedi ki...

Doğru Tijencim,
Teyzelerimizin kıymetini bilmeliyiz. Yoksa bu güzel lezzetler, tarifler unutulup gidecek.

Adsız dedi ki...

Benimde çok sevdiğim bir lezzet.
seyab