15 Aralık 2020 Salı

Çoban Turtası


Bizim evde fırın yemekleri çok seviliyor. Özellikle kış aylarında her çeşit sebzeyi baharatla çeşnilendirip fırınlamak pratik ve lezzetli oluyor.

Fırın yemeklerinden en sık yaptığım ise bu aralar Çoban Turtası ve Lazanya :)

Her ne kadar sebze ağırlıklı beslensek de zaman zaman et, tavuk ve balık yemekleri yapıyorum. Ne zaman ve ne sıklıkla et ve et ürünlerini kullanacağım Yiğit'in ders, spor temposuna ve Onun isteğine göre şekilleniyor.

Pandemi nedeniyle beslenme dengesine ve içeriğine daha fazla özen göstersem de evden eğitimine devam eden genç adamın isteklerini yerini getiriyorum elbette. Bu zamanları da böyle atlatalım, önümüzdeki yıllarda bu günleri andığımızda "ne yemiştik ama" diyebiliriz.

Bugün Çoban Turtasının yanında Marine Kırmızı Soğan ve Narlı Pancar Salatası vardı.




Çoban Turtası (4-6 kişilik)

Kıymalı Harç:
300 g dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 adet havuç (haşlanmış)
1 su bardağı bezelye (haşlanmış / konserve)
1 kutu konserve mısır (200-300 g)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı domates püresi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz, Karabiber, Pul biber, Kekik, Zerdeçal

Patates Püresi:
4 adet patates
2 yemek kaşığı tereyağı
2 çay bardağı süt
Tuz, Karabiber

Üzerine:
Kaşar peyniri rendesi
  • Patates ve havucu bir tencereye alıp iyice yumuşayana kadar haşlayın.
  • Patatesleri soyup sıcakken tereyağı, tuz, karabiber ve sütü ekleyip ezerek pürüzsüz hale getirip kısık ateşte hafif pişirin.
  • Yapışmaz bir tencereye kıyma ve zeytinyağını alıp hafif kavurun, yemeklik doğranmış soğanı ve ezilmiş sarımsağı ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Kıyma kavrulduktan sonra domates püresi, salça, tuz ve baharatları ekleyip 2-3 dakika daha kısık ateşte kavurun.
  • Haşlanmış havucu küp küp doğrayın. Bezelye konserve değilse haşlayıp süzün.
  • Kavrulmuş kıymaya havuç, bezelye ve mısırı ekleyip karıştırın.
  • Orta boy fırın kabına kıymalı harcı koyun, üzerini düzeltin.

  • Kıymalı harcın üzerine patates püresini yayın ya da krema sıkma torbası ile şekillendirerek sıkın.
  • En üste ise kaşar rendesi serpip 180 dereceye ısıtılmış fırında kaşar peynirler kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: