6 Aralık 2009 Pazar

Düğüm Poğaça


Bayrama oldukça sıkı hazırlanmıştım ya, bir sürü yiyecek hazırlamıştım, ailenin küçüklerinden olduğumuz için biz daha çok ziyaretlere gittik. Gelenimiz olmadı değil ama hazırladıklarımın büyük çoğunluğunu biz yedik :)

Düğüm poğaça oldukça bereketli oluyor. Bayram, doğum günü  gibi özel günlerde miktar çok fazla gelmiyor ama sadece kendimiz için yapıyorsam çok geliyor. Ben yine de tam ölçü yapıyorum, pişirdikten sonra bir kısmını derin dondurucu da saklıyorum. İç malzemesini peynir yerine patates ve kıymalı da yapabilirsiniz.

Ben yine hamuru yoğurmak ve mayalamak için ekmek makinemi kullandım. Su bardağı yerine makinenin bardak ölçüsünü (1 cup = 230 ml) ve tatlı kaşığı ölçüsü içinde yine makinenin küçük kaşığını (1 teaspoon = 5 ml) kullandım.

Düğüm Poğaça (40 adet)

Hamur malzemeleri:

2 su bardağı  süt (ılıtılmış)
1 su bardağı yoğurt (oda ısısında)
1 su bardağı sıvıyağ
2 yumurtanın beyazı
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 paket (42 gram) yaş maya
6 bardak un

İç malzeme:

Beyaz peynir, kaşar peyniri, ince kıyılmış maydanoz karışımı

Üzerine:

2 yumurtanın sarısı
Susam, haşhaş tohumu, ay çekirdeği içi vs.
  • Ekmek makinesinin haznesine pervanesini takın. El yakmayacak sıcaklıkta ılıttığınız sütü hazneye alın. Yaş maya ve şekeri de ilave edip mayayı fazla ezmeden sütün içinde dağıtın. 10 dakika ılık ortamda mayalanması için bekletin.
  • 10 dakika sonunda yoğurt, sıvı yağ, yumurta beyazları, tuzu da ekleyin. En üste 6 bardak unu (gerekirse karıştırma esnasında biraz daha un ilave edebilirsiniz ancak hamur sert olmamalı) ekleyip hazneyi makineye yerleştirin. Ekmek makinesinin hamur programında 1,5 saat mayalanmasını sağlayın.
  • Ekmek makinesi yerine tüm işlemleri elle yoğurarak da yapabilirsiniz. Mayalanma süresinde ılık bir ortam ya da varsa fırınınızın mayalama fonksiyonunu kullanabilirsiniz.
  • Hamur mayalanınca ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Hamur cıvık kıvamlı olacağı için her seferinde elinizi ve tezgahı unlayın. Hamur parçalarını açıp içine iç malzeme koyup hamuru yuvarlayarak rulo yapın, ruloları hafifçe uçlarından çekerek uzatın. Her bir ruloyu da elinizin içinde düğüm atarak biçimlendirin.  
  • Poğaçaları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Tepside de mayalanması için 5 dakika daha bekleyin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam, haşhaş tohumu vs. serpip 200 dereceye ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

6 yorum:

fatma dedi ki...

ellerinize saglık çok güzel görünüyor mutlaka deniyecem deneyince tadınında nasıl oldugunu yazarım

müjde dedi ki...

İlk fırsatta denemek istiyorum.Muhteşem görünüyor.Ellerine sağlık Pınarcığım.Sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba pınar hanım.ben ekmek yapma makinasının markasını öğrenebilir miyim.şimdiden teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Fatma hanım teşekkürler, deneyince mutlaka sonucu yazın, umarım beğenirsiniz.

Müjdecim teşekkürler,

Merhaba adınızı yazmadığınız için nasıl hitap edeceğimi bilemedim :) Benim ekmek yapma makinem Sinbo 4705

Sevgilerimle

LEZZETİKRAM dedi ki...

ellerinize sağlık ,bende çok sık yaparım bu poğaçalardan
sevgiler

neslihan erzincan özgür dedi ki...

ellerine sağlık canım.nefis olmuş poğaçan.sevgilerimle...