4 Mayıs 2009 Pazartesi

Şehriyeli Sütlüce Çorbası


Bu aralar Ankara soğuk ve yağışlı, özellikle evimi taşıdığım günlerde oldukça soğuktu. Bu lezzetli çorba yorucu günlerde içimizi ısıttı. Şehriyeli Sütlüce Çorbasını iş yerinde arkadaşım Hülya'dan öğrendim, orijinal tarif Sahrap Soysal'a ait. Yağmurlu ve serin bu günler denemek için tam zamanı...

Şehriyeli Sütlüce Çorbası

1 su bardağı arpa şehriye
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy havuç
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz, karabiber
8 su bardağı et/tavuk suyu

Sosu:

1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
1 limonun suyu
1 su bardağı yoğurt
Pul biber ve kuru nane

  • Zeytinyağını orta ısılı ateşte kızdırın. Üzerine rendelenmiş havucu ve ince kıyılmış soğanı ekleyin.
  • Sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayıp tencereye aktarın. Malzemeleri sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine şehriyeyi ilave edin. Karıştırarak 1 dakika kadar daha kavurduktan sonra sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi de serptikten sonra çorbayı ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakın.
  • Diğer taraftan, sosu hazırlamak için, yumurta sarısı, un ve limon suyunu bir kaseye aktarıp çırpın. Yoğurdu da ekleyip iyice çırptıktan sonra sosu, kaynamaya başlayan çorbaya yavaş yavaş aktarın.
  • Çorbayı 10 dakika daha karıştırarak pişirip ocaktan alın. Pul biber, nane ekleyip tekrar karıştırıp servis yapın.
Afiyet olsun.
25.06.2009 Notu:


Bugünlerde Ankara yaz aylarına inat serin ve bol yağmurlu, ben de yine soframızdan çorbaları eksik etmiyorum. Şehriyeli Sütlüce Çorbasını FikriMühim'in Selva Kampanyası'nda kulaklı şehriye kullanarak yaptım. Çorba yine çok lezzetli oldu, aynı zamanda şehriyenin kıvamı ve pişirme-ısıtma sürelerinde dokusunun bozulmaması çok hoşuma gitti.

Selva Makarna ürünlerini Ziyafet Sofrası, Salata Keyfi, Çorba Sefası olarak gruplandırmış. Çorba yapımı için özel olarak üretilmiş şehriyeler Çorba Sefası, salata yapımına uygun makarna çeşitleri Salata Keyfi, öğle ve akşam sofralarında ana yemeklerle buluşan makarnalar ise Ziyafet Sofrası adıyla öneriliyor. Her paketin üzerinde o ürünü kullanabileceğiniz bir tarif var.

Ayrıca web sayfalarından da Türk Mutfak Vakfı ile birlikte hazırlanmış, makarnaları kullanabileceğiniz farklı tariflere ulaşabilirsiniz.

5 yorum:

Bir Dilim Düş dedi ki...

Gerçekten de nefis bir çorbaymış ellerine sağlık canım. Yaz kız fark etmeden bol bol içerim ben çorbayı.

Sevgiler,
Evren

Hatice dedi ki...

Pınarcığım yeni evin hayırlı olsun, ağız tadıyla, güle güle otur, bu arada sen yeni taşınmamışmıydın, yanlış mı hatırlıyorum, eğer öyleyse Allah kolaylık versin...
Geçmiş doğum günün de kutlu olsun, sevdiklerinle birlikte sağlıklı, huzurlu, başarılı bir ömür geçirmen dileğiyle, menü harika olmuş, anneciğinin ellerine sağlık...
sevgiler...

durutarifler dedi ki...

MMM bence de çok güzel olur bu çorba. Ellerine sağlık.
Sevgiler

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Eline sağlık canım çok değişik bir alternatif sıpacıklarımız için.Öpüyorum, Esra

humeyra dedi ki...

Bu çorbayı haşlanmış didiklenmiş tavuk ilavesiyle denedim. Çok beğendim. Hatta ben de bloğuma ekledim. Tarif için teşekkürler.