26 Mayıs 2008 Pazartesi

İçli Köfte YE#34



Sevgili Derya'nın evsahibi olduğu YE#34 Bulgur etkinliği için içli köfte yaptım. İşler çok, zaman çok çabuk geçiyor. Tarifim yayınlanmak için bekliyordu, fırsatım olmadı bir türlü. Umarım geç kalmamışımdır.

Bizim içli köftemiz diğer yörelere göre daha farklı, hem kızartmıyoruz hem de kıymayı sadece içinde kullanıyoruz.

Herkese kolay gelsin.

Malzemeler

Dışı için
3 su bardağı ince bulgur
1,5 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı salça
2 orta boy kuru soğan
1 yumurta
500 ml su
Tuz, karabiber
  • Bulgur ve irmiği ayıklayıp karıştırın. Soğanı rendenin ince tarafı ile rendeleyin.
  • Yumurta, tuz, karabiber, salçayı (isterseniz pul biber ve biber salçası ekleyin, ben acı olmasın diye koymadım) ekleyin, suyla ıslatarak çiğ köfte ovar gibi yoğurun, hamur haline getirin.
  • Suyu mutlaka yavaş yavaş ekleyin. Bulgur iyice yumuşamalı, hamur kıvamına gelmeli.
İç malzeme
500 g yağlı kıyma
3 büyük kuru soğan
150 g tereyağ ya da margarin
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
Yarım demet maydanoz ve dereotu
Ceviz ya da Antep fıstığı
  • Yağda önce yemeklik doğranmış soğanı çevirin sonra kıymayı ekleyip kavurun. Salçayı ekleyip biraz daha kavurun.
  • Kıyılmış maydanoz, dereotu, dövülmüş ceviz ya da Antep fıstığını da ekleyin.
  • Az da olsa mutlaka katı yağ koymamız gerekiyor. Kıymanın donmasını sağlıyor aksi halde içli köfteyi kapatmak zor oluyor.

Yapılışı
  1. Bulgurla hazırlanan dış hamurdan yumurta büyüklüğünde parça koparın. Elinizi ıslatıp avucunuzun içinde yuvarlayın.
  2. Baş parmağınızı hamura batırarak avucunuzun içinde çevirerek hamuru inceltin. Ara sıra elinizi ıslatın.
  3. Hamurun içine kıymalı malzeme koyun. Elinizi ıslatarak ucunu kapatın, avucunuzun içinde nazikçe yuvarlayın. Tüm malzeme bitene kadar bu işlemi tekrarlayarak köftelerinizi hazırlayın.
  4. Limon tuzu (ya da limon suyu ve tuz) eklenmiş su kaynatın. Köfteleri kaynayan suya atın. Haşlanan köfteler su da yükselmeye başlar. Köfteleri sudan süzerek alın.
İçli köfteleri bol yeşillik ve limonla servis yapın. İsterseniz haşlama sonrası kızartabilirsiniz ama ben tercih etmiyorum.

Afiyet olsun.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Pinar'cim ellerine saglik,super gorunuyor,nefis olmus,opuyorum.

kelebeklisaniyeler.blogcu.com

Tijen dedi ki...

Bunu bana nasıl yaparsın Pınaaaar!
Geçen gün ekolojik pazarda mercimekli içli köfte gördüm, bir heyecan aldım ama hamuru çok kalındı, sevemedim.

Adsız dedi ki...

Harika görünüyorlar, ellerine saglik canim. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Huriyecim, teşekkür ederim.

Tijen, ben de mercimekli içli köfteyi merak ettim şimdi. İçinde başka neler oluyor?

Senemcim, teşekkürler.

Sevgilerimle...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Pınar'cığımmm, anne kediimmm,

Bu saatte de yapılmaz kiii, gerçi ben biraz geç kaldım galiba ama:)) Çooook severim çoook, limonu da sıkınca üzarine kimseler tutamaz beni, tabakların dibini bulurum:))

Ellerine sağlık canikom,

Sımsıcak sevgiler, Yiğit'e ve sana öpücükler.....

Adsız dedi ki...

ablişko,
çok güzel görünüyor. gördükçe resmen ağzım sulanıyor. gelsen de burda bize de yapsan bu muhteşem köfteyi :(
öperim
çiçem

Oya Kayacan dedi ki...

Haaarikasın, zor yemekleri kolay yapanlara hayranım.

Rumeli Kızanı dedi ki...

İçli köfteler süper gözüküyor vallah... Çiğ köfte ve kuruluk dolmasından sonra sıra içli köfte denemelerime geldi. Umarım başarabilirim. Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Oya Hanım Kedili mutfakları çok sevdim, elinize yüreğinize sağlık...
Rumeli Kızanı, eminim kolayca yaparsın, ellerine sağlık, ben özellikle gezi fotoğraflarına bayıldım.

Sevgilerimle...

lezzetyolculugu dedi ki...

Yaaa geçen gün canım nasıl istedi bir sürü blog araştırdım sonunda oturdum yaptım nasılda hastayım anlatamam.SÜper görünüyordu taki bir kısmını haşlayana kadar suya girince hep dağıldılar.Bari diğer kısmınıda kızartayım dedim sonuç aynı aslında gayet lezzetli bir tadı vardı ama neden dağıldı bilemedim:(((.Siz irmikte koymuşsunuz bir daha denemeye cesaret edebilirmiyim bilmiyorum ama mutlaka irmikte ekleyeceğim.Ellerinize sağlık.

kerwane dedi ki...

merhaba
benim merak ettiğim şey bunları hazırlayıp buzlukta saklasam.ani misafirde falan da sürpriz yapsam.sizce nasıl olur?eğer olabilir derseniz acaba önce çözdürmeli miyim yoksa dondurucudan çıkartıp direkt haşlayabilir miyim?belki denemişsinizdir belki de bilginiz vardır diye tecrübe etmeden danışayım dedim.teşekkürler

Adsız dedi ki...

Meltem Hanım merhaba, içli köfteleri derin dondurucuda saklamışlğım var, sırf oğlum isteyince hemen çıkarıp yedirebileyim diye. Ben haşlanmadan dondurmuştum, çözünmeden kaynar suya atıp haşladım. Açıkcası çok hoşumuza gitmedi, artık dondurmuyorum, hem tadı değişiyor hem de çabuk dağılıyor. Haşlayıp dondurmayı denemedim, belki bir daha ki sefere.
Kolay gelsin, sevgilerimle