2 Mart 2008 Pazar

Yumurtalı Arapsaçı Kavurması



Bugün yine Alsancak Pazarındaydık. Bu aralar pazarda otlar bol bulunuyor. Pazar o kadar güzeldi ki tüm meyve ve sebzelerden almak istedim. Üç kişi ne kadarını tüketebiliriz diye düşününce birçok tezgahtan geri döndüm; aklım otlarda kaldı, sonunda arapsaçı almaya karar verdim ve akşama yumurtalı kavurmasını yaptım. Diğer otları da hafta içi işyerimin civarına gelen satıcılardan taze taze alırım artık.

Tek yıllık bitki olan arapsaçı "fazla gelişmiş" dereotuna benziyor. Kokusunu belki sevmeyenler olabilir ama benim hoşuma gidiyor, anason ve mentol karışımına benziyor. Anason ile aynı aromaya sahip Anethol maddesi içeriyor. Arapsaçının diğer adı da "rezene", bildiğimiz, bebeklerimize gaz söktürücü, annelere süt yapıcı olsun diye içirdiğimiz rezene. Ben rezene çayını da mutlaka evde bulunduruyorum, şişkinlik ve karın ağrılarının en iyi ilacı. Araştırırken arapsaçının Fençel ve Maratho olarak da bilindiğini, özellikle Girit mutfağında sık kullanıldığını da öğrendim.

Bu güzel kokulu ota neden arapsaçı deniyor bilmiyorum ama dalları saçak saçak olduğu için olabilir. Bir de narin görünüşüne aldanmamak lazım temizlerken ince dalları almaya dikkat edin yoksa pişirirken zorlanabilirsiniz.
Ege otlarını bizim gibi pazardan alma şansınız olmayabilir ama birçok büyük markette bulabilirsiniz.



Yumurtalı Arapsaçı Kavurması

1/2 kg arapsaçı
1 büyük soğan
2 yumurta
Zeytinyağ
  1. Arapsaçının taze filizleri ve dalları ayıklanır, yıkanır. Tuzlu suda veya buharda haşlanır.
  2. Süzülen arapsaçları doğranır.
  3. Tavada zeytinyağında ince doğranmış soğan kavrulur.
  4. Arapsaçı eklenir, yağda soğanla beraber çevrilir.
  5. Kavrulan otun ortası açılır, yumurtalar kırılır. Hafifçe karıştırılarak yumurtaların pişmesi sağlanır.
Afiyet olsun.

5 yorum:

ayşegül mutfakta dedi ki...

senin bu pazardan yöresel otlar toplayıp yemek yapmana bayılıyorum canım. eline sağlık. hiç görmemiştim ama bir fikir ediniyoruz böylece görüsek uzaylı gibi bakmamış oluruz. aa ben bunu biliyorum bi arkadaşım çok güzel yapar derim en azından :)

pinar dedi ki...

pınarcım arapsaçına bayılırıımmm inan hiçbir sebze yemeğine değişmem onu .kokusunu tadını çok çok severım.ama bu mereti sevmeyende hiç sevmez hatta nefret eder :)eşim mesela bana arapsaçı pişeceği gün ona ıspanak pişiririm.iki zahmetli iş.yıkaması ve ayıklaması açısından.
yumurtalı kavurmasını hiç yapmadım.kuzu etli yemeğini pişiririm ben.denemediysen dene derim.sağol paylaşımın için canım

Adsız dedi ki...

Pınaaaaarr
ya ben hünkar beğendiyi yaptım ama KAaan beğenmedi.Konserve patlıcan kullandım ondan mı acaba
Öptüm

Adsız dedi ki...

canim hiç yemedim arapsaçi ama eminim ki lezzetlidir goruntu herseyi ifade ediyor ellerine saglik canim guzel bir hafta dilerim sevgiler

Adsız dedi ki...

Ayşegül teşekkür ederim.

Adaşım, biz her halini çok severiz. Kuzu etli terbiyelisini de pişiririm. Senin de ellerine sağlık.

Gönülcüm, ben hiç konserve patlıcan kullanmadım o yüzden bir şey diyemem. Hünkar beğendiye lezzetini veren de közlenmiş patlıcan zaten. Patlıcan sevmeyen tanıdıklarım bile hünkar beğendiyi seviyor.Öptüm.

Huriyecim, teşekkür ederim canım.